migranti
PHOTO: Ilustračné © European Union 2015 - Source : EP.

EÚ láka vysokokvalifikovaných migrantov: nový pakt o migrácii a azyle, prijatie modrej karty

Rada vo štvrtok prijala nové pravidlá pre vstup a pobyt vysokokvalifikovaných pracovníkov z krajín mimo EÚ v nadväznosti na kladné hlasovanie poslancov Európskeho parlamentu z 15. septembra. Znamená to konečné prijatie nových pravidiel, ktoré budú musieť členské štáty transponovať do 2 rokov od uverejnenia v úradnom vestníku.

Podľa revidovanej smernice o modrej karte sa vysokokvalifikovaní pracovníci budú môcť ľahšie pohybovať medzi členskými štátmi EÚ a budú mať väčšiu flexibilitu pri zmene svojej pozície alebo zamestnávateľa v EÚ. Zjednoduší sa uznávanie požiadaviek na plat, trvania zamestnania, zručností a kvalifikácií. Nové pravidlá uľahčia i príchod rodinných príslušníkov držiteľov modrej karty do EÚ. A napokon, vysokokvalifikované osoby pod medzinárodnou ochranou budú odteraz taktiež môcť požiadať o modrú kartu EÚ.

Ako jeden z kľúčových cieľov nového paktu o migrácii a azyle, nový systém priláka nové zručnosti a talenty, ktoré EÚ potrebuje, a tým, že pracovníkom poskytne legálnu cestu do EÚ a pomôže tak riešiť neregulárnu migráciu. Viac informácií o nových pravidlách nájdete na tomto odkaze.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová o habaní majetku: Návrh som nepodporila, nesmieme vytvárať precedensy

O mam

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices