lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňna /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Miriam Lexmann: Čísla diagnostikovanej rakoviny v Európe sú mrazivé. Len minulý rok si od lekára túto diagnózu vypočulo 2,7 milióna ľudí

🎗 PREVENCIA JE KĽÚČOM V BOJI PROTI RAKOVINE

Čísla diagnostikovanej rakoviny v Európe sú mrazivé. Len za minulý rok si od lekára túto diagnózu vypočulo až 2,7 milióna ľudí. Medzi ženami to bola najčastejšie rakovina prsníka. Postihuje jednu z desiatich žien v EÚ mladších ako 80 rokov 🧍‍♀ Každoročne ich v Európe pribudne približne 430-tisíc. 💗 Október je už tradične „ružovým“ mesiacom s jasným posolstvom:

✅ Neodkladajme preventívne prehliadky. Včasná diagnostika je kľúčová. Rakovinu dokáže odhaliť ešte v čase, keď je prognóza úspešnosti liečby vysoká.
✅ Nepodceňujme varovné príznaky.
✅ Informujme sa. Náš záujem je dôležitý.
✅ Žime zdravo, bez stresu a v pohybe.

🩺 Podľa štatistík sa dá prevenciou a skríningom predísť až 40% prípadov. Žiaľ, práve prevencia a včasná diagnostika sa medzi členskými štátmi výrazne líši a je potrebné ju posilniť. 🇸🇰 Na Slovensku rakovina ročne usmrtí takmer 14-tisíc ľudí. Slovensko je v rámci EÚ v úmrtnosti na onkologické ochorenia siedmou najhoršou krajinou (podľa údajov z roku 2019). Na karcinóm prsníka ochorie na Slovensku ročne až 3500 žien.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

❗️Toto všetko sú alarmujúce čísla. Štát musí posilniť prevenciu a skríning. Spoločne s Monikou Kolejákovou, tímlíderkou KDH pre zdravotníctvo, sme na túto problematiku upozornili už dávnejšie a apelovali na efektívne využitie európskych peňazí. Vláda musí bezodkladne konať v čerpaní prostriedkov programu EU4HEALTH, ktoré sú vyčlenené aj na tento účel. Potreba štátnych programov v tejto oblasti je kľúčová, a to predovšetkým formou aktívneho pozývania na spomínané preventívne prehliadky či edukáciou správneho samovyšetrenia.

 

O red

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices