wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: FB MW.

Michal Wiezik k misii Vyšetrovacieho výboru pre ochranu zvierat počas prepravy

Europoslanec Michal Wiezik (SPOLU/EPP) sa zúčastnil na druhej misii Vyšetrovacieho výboru pre ochranu zvierat počas prepravy (ANIT) na letisku Schiphol v Amsterdame.

Aj keď sa o leteckej preprave hovorí ako o najviac najlepšom spôsobe prepravy zvierat, o podmienkach leteckej prepravy nie sú k dispozícii takmer žiadne dáta, rovnako sa jej netýkajú viaceré nariadenia platné pre iné formy prepravy zvierat. Keďže ide o súkromné prepravné spoločnosti, vstup do ich priestorov je obmedzený, chýba tak pokrytie tejto oblasti zo strany mimovládnych organizácií.

V rámci misie mali europoslanci možnosť nahliadnuť do priestorov v ktorých sú zvieratá zhromaždené pred naložením do lietadiel. „Boli sme svedkami toho, že vysoký štandard podmienok pri transportoch je možný. O zvieratá bolo špičkovo postarané, rovnako to dokazuje extrémne nízka úmrtnosť zvierat v rámci leteckej prepravy“.

Problematická je lodná a cestná preprava. Transporty živých zvierat do tretích krajín a transporty dlhšie ako 8 hodín musia byť lepšie regulované a podľa europoslanca Michala Wiezika zásadne zredukované. „Utrpenie nesmie byť súčasťou transportov zvierat. Či už mäso jeme, alebo nie, verím že všetci chceme čo najmenej utrpenia zvierat v proceseZodpovednosť za krutosť transportov je na našej strane. Vo výbore sa budem snažiť o zásadné obmedzenie dlhých transportov a transportov do tretích krajín, kde nie je možné zabezpečiť potrebné štandardy. “ dodáva europoslanec.

Viac..  Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

O mam

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Od nového roku je zákaz držať psa na reťazi

Od nového roku je zákaz držať psa na reťazi. Som rád, že k tomuto posunu …

Consent choices