wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. Reprofoto: TV JOJ.

Michal Wiezik: Ťažba v národných parkoch je 2x vyššia ako v iných lesoch, je to absurdné

BRATISLAVA / Hlavnou témou v Európskom parlamente bolo aktuálne situácia v Poľsku. Problém, ktorý nastolili premiér Poľska a poľský Ústavný súd bol veľký a v europarlamente sa k nemu chcel vyjadriť takmer každý. Európska únia sa chce prostredníctvom konferencie priblížiť obyvateľom, ktorých trápi zvyšovanie cien energií. Rieši aj ochranu životného prostredia.

Rozhodnutie poľského Ústavného súdu spochybnilo fungovanie Európskej únie. Je otázka, ako to ovplyvní Európsku úniu a či chce Poľsko vôbec v Európskej únii zotrvať. „Európska únia dlhodobo kritizuje Poľsko zo zasahovania do nezávislosti súdov. Kritizoval to Európsky súdny dvor,“ potvrdil poslanec Európskeho parlamentu Michal Wiezik. Európska únia nie je diktátorská a ak by chcela Poľsko nejakým spôsobom postihnúť, museli by všetky krajiny súhlasiť. To by bol problém najmä s Maďarskom. Ursula von der Leyenová povedala, že jedno z riešení sú finančné sankcie.

„Ak by bol súd normálny a nezasahovala by doň vláda, takéto rozhodnutie by nespravil,“ myslí si Wiezik. Podľa neho je to z dlhodobého hľadiska na pleciach obyvateľov Poľska, aby si v budúcnosti volili pro európsku vládu. Rastúce ceny energií sú ďalšou témou v Európskom parlamente. Cieľom je kompenzovať to tak, aby ceny nezasiahli hlavne tých najzraniteľnejších.

Konferencia o budúcnosti Európy

„Je to nový formát, rozšírenie politického fóra na verejnosť. V Europarlamente rokujú mladí ľudia, čo je dôležitá skupina možno aj budúcich politikov a je potrebné, aby sme dostali signál, čo verejnosť zaujíma,“ povedal europoslanec. Podľa neho je fórum obrovské a pomôže aj politikom. Je skeptický, či bude fungovať tento model. „Verím, že to bude konštruktívne,“ dodal.

„Mladí ľudia vždy vedia priniesť čerstvý vzduch. Majú veľa nápadov, o ktorých je potrebné diskutovať. Nie je to len o tom vypočuť si ich názor, ale práveže závery konferencie sa využijú pri tvorbe politiky Európskej únie do budúcnosti,“ povedala vedúca oddelenia európskeho parlamentu, Raffaella de Marte.

Stratégia „Z farmy na stôl“

Táto stratégia hovorí o budúcnosti potravín. Európska únia chce, aby boli potraviny zdravé a lokálne. „Hovorí o tom, že do roku 2030 máme o polovicu znížiť používanie pesticídov, umelých hnojív, a antibiotík,“ potvrdil europoslanec. Obyvatelia únie to vítajú, je to však riziko nárastu cien. Proti tejto stratégii sú hlavne veľké poľnohospodárske koncerny a takisto výrobcovia pesticídov. Európsky parlament napriek tomu túto stratégiu schválil a vyslal signál Európskej komisii, že stratégiu žiada a chce ju naplniť.

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Aj napriek neustálemu opakovaniu o tom, aké je dôležité chrániť prírodu máme s ochranou prírody na Slovensku podľa europoslanca problém. „Ťažba dreva je v národných parkoch obrovská. Hovorí sa, že 2- krát vyššia ako v iných lesoch, čo je úplne absurdné. Samozrejme, súvisí to s tými kalamitami, ale treba povedať, že pre národný park a pre ochranu prírody kalamita nie je taký problém, ako jej spracovanie. Vyčistiť nejakú plochu a potom tam vysadiť stromčeky nie je pre ochranu prírody, zvierat, rastlín,“ vysvetlil Michal Wiezik. Deje sa to preto, lebo národné parky spravuje hospodársky rezort. Tieto postupy sú však na to, aby získali drevo a nie aby chránili prírodu. Trpezlivosť zo strany ochrany prírody dochádza a my strácame objektívne prírodné hodnoty. „Európska komisia nás dala na Európsky súd kvôli tomu, že sa veľa rúbe v našich národných parkoch“ povedal Wiezik. Je to podľa neho problém, ktorý treba riešiť.

Zdražuje plyn a fosílne zdroje energií

„Nevieme to ovplyvniť. Riešením je buď robiť nejaké mechanizmy a dotovať fosílne zdroje, alebo sa zamerať na obnoviteľné zdroje, ktoré v princípe netreba ťažiť. Sú všade, len ich treba vedieť využívať,“ priblížil europoslanec. Oslobodilo by to Slovensko aj od závislosti na Rusku. Je veľa ľudí na Slovensku, korí sa ocitli v energetickej chudobe a nemôžu si vyberať. Preto je dôležité pomáhať im a aj to, aby sme boli sebestační. Nemali by sme byť odkázaní na geopolitiku a očakávať plyn z Ruska. Cesta je podľa europoslanca to, aby sme si energiu vedeli vyrobiť sami, napríklad pomocou solárnych panelov. To by sa mohlo odraziť na poklese cien energií.

Ďalšie informácie nájdete na www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices