bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: redakcia/red.

V. Bilčík Ficovi: Europarlament nikam neodchádza. Kompetentných vypočuje o uniknutých nahrávkach

Výbor pre pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) dnes na návrh europoslanca Bilčíka (SPOLU/EPP) schválil, že v decembri sa uskutoční ďalšie vypočúvanie monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG). Bude sa týkať uniknutých nahrávok, ktoré sa v posledných dňoch postupne dostávajú do médií, ako aj reforiem, ktoré majú obnoviť dôveru v právny štát na Slovensku. Europoslanci pozvú na vypočúvanie zástupcov Špeciálnej prokuratúry, Slovenskej advokátskej komory a Ministerstva spravodlivosti SR.
Vladimír Bilčík vypočúvanie navrhol, pretože z vyšetrovania závažných trestných činov unikajú informácie, ale rovnako zaznievajú aj závažné skutočnosti o povahe výkonu spravodlivosti na Slovensku. „Budeme sa pýtať na úniky z vyšetrovania, ale aj na disciplinárne konania v SAK, keďže na zverejnených nahrávkach sa advokáti správajú nielen nevhodne, ale vynárajú sa aj vážne otázky o zákonnosti ich konania,“ hovorí europoslanec a dodáva, že situácia sa rýchlo vyvíja a plán vypočúvaní bude reagovať na akékoľvek ďalšie zistenia.
Európsky parlament podrobne a dlhodobo sleduje situáciu týkajúcu sa právneho štátu a spravodlivosti na Slovensku. Stála monitorovacia skupina DRFMG vznikla po vraždách Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej s cieľom monitorovať stav právneho štátu, spravodlivosti a slobodných médií na Slovensku. Monitorovacia misia navštívila Slovensko osobne v septembri tohto roku, kedy sa europoslankyne a europoslanci v Bratislave stretli s predstaviteľmi štátu a inštitúcii, ktoré zodpovedajú za stav spravodlivosti, médií a reforiem v krajine.
„Peter Pellegrini a hlavný aktér nahrávok Robert Fico nás v septembri posielali nevyberaným spôsobom preč zo Slovenska. Viem, že by im vyhovoval pokoj, no my rozhodne nikam neodchádzame. V europarlamente nám ide predovšetkým o zlepšenie stavu právneho štátu, dostupnú spravodlivosť pre každého, vyššiu ochranu novinárov a slobodu médií bez ohľadu na to, kto práve na Slovensku vládne.“ uzavrel Bilčík.
Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Stále trvám na tom, aby sa EÚ snažila o mierové rokovania pre Ukrajinu

O mam

Odporúčame pozrieť

wiezik

M. Wiezik: Strata eurofondov je kvôli Ficovi realistický scenár

Európsky parlament je aj naďalej znepokojený promafiánskym balíkom Ficovej vlády, hovorí europoslanec Michal Wiezik (PS/RE). …

Consent choices