Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatović. PHOTO: © European Union, 2020

RADA EURÓPY: Komisárka pre ľudské práva odmieta represie v Bielorusku

Odsúdenie dvoch členov bieloruskej organizácie na obranu ľudských práv Viasna označila komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová za ďalšiu ilustráciu represií voči obrancom ľudských práv v Bielorusku od prezidentských volieb v krajine z augusta 2020. Leanid Sudalenka a Taciana Lasica dostali v stredu tresty 3 a 2,5 roka väzenia.

„Tieto rozsudky ešte viac zhoršujú situáciu, ktorá je už teraz alarmujúca vzhľadom na likvidáciu zvyšných registrovaných mimovládnych organizácií, vrátane najstarších a najpoprednejších, ako sú Bieloruský helsinský výbor, Legálna iniciatíva, Bieloruské PEN centrum a Bieloruské združenie novinárov,“ uviedla Mijatovičová vo vyhlásení.

Komisárka dodala, že podľa rôznych nezávislých zdrojov, bieloruské úrady zrušili viac ako 270 mimovládnych organizácií alebo ich v súčasnosti likvidujú. Stovky obrancov ľudských práv, advokátov, aktivistov, blogerov a žurnalistov v Bielorusku naďalej čelia obťažovaniu v rôznych formách. „Hoci Bielorusko nie je členským štátom Rady Európy, má medzinárodné záväzky podporovať ľudské práva a právny štát,“ vyhlásila Mijatovičová.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Represie voči občianskej spoločnosti sa musia okamžite zastaviť. Všetci ľudia, ktorí sú zbavení slobody pre vykonávanie legitímnej práce pre občiansku spoločnosť, musia byť bezpodmienečne prepustení. Opäť potvrdzujem účasť a podporu všetkým odvážnym bieloruským obrancom ľudských práv, novinárom a aktivistom,“ vyhlásila komisárka Rady Európy pre ľudské práva.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices