Merkel
Nemecká kancelárka Angela Merkel. PHOTO: © European Union-EP.

Merkelová požiadala Putina, aby sa v súvislosti s migrantmi prihovoril v Bielorusku

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu požiadala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby sa v Bielorusku prihovoril v súvislosti so situáciou na hraniciach s Poľskom, kde sa tento týždeň viaceré skupiny migrantov pokúšali dostať do Európskej únie ().

Úrad kancelárky informoval, že Merkelová s Putinom telefonovala a počas rozhovoru zdôraznila, že zneužívanie „migrantov bieloruským režimom proti Európskej únii je nehumánne a absolútne neprijateľné“. Merkelová preto požiadala ruského prezidenta, aby využil svoj vplyv na režim v Minsku. Rusko je blízkym spojencom bieloruskej vlády a Nemecko zas preferovanou destináciou migrantov, ktorým sa podarí dostať do . Podľa informácií, ktoré o telefonáte zverejnil Kremeľ, Putin „navrhol rozbehnúť diskusiu o problémoch, ktoré vyvstali z priamych kontaktov zástupcov členských štátov  s Minskom“. Putin a Merkelová sa tiež dohodli, že budú pokračovať v rozhovoroch na túto tému.

Predseda Európskej rady Charles Michel bol zas na návšteve Varšavy, aby tam vyjadril podporu Poľsku, ktoré čelí najväčšiemu tlaku migrantov prichádzajúcich z Bieloruska a humanitárnej kríze na hraniciach, ktoré sú zároveň východným okrajom . Európska komisia podľa jeho slov bude v nadchádzajúcich dňoch „diskutovať o možnosti financovania fyzickej infraštruktúry na hraniciach“. Poľsko podľa Michela čelí „vážnej kríze“ a „brutálnemu útoku“ a zaslúži si solidaritu zo strany ostatných štátov únie.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak a miestna polícia v stredu informovali, že v noci z utorka na stredu sa cez hranice pokúsili dostať viaceré skupiny ľudí, no všetkých, ktorým sa to podarilo, zadržali. Od pondelka sa pri poľsko-bieloruských hraniciach zhromaždili stovky migrantov. Blaszczak tiež bieloruské sily obvinil, že strieľali do vzduchu v oblasti, kde si migranti uviaznutí v pohraničí vytvorili dočasný tábor. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter zároveň zverejnil video, v ktorom je počuť zvuky znejúce ako výstrely.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Poľsko, Litva a v menšej miere aj Lotyšsko sa v posledných mesiacoch sťažujú na nezvyčajne prudký nárast počtu migrantov, ktorí sa snažia prekročiť ich hranice z Bieloruska. Všetky tri krajiny a Európska únia vina bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z vytvorenia novej migračnej trasy s cieľom destabilizovať spoločenstvo európskych krajín v odvete za sankcie Západu. Poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý sa v stredu stretol s predsedom Európskej rady, sa vyjadril, že v súčasnosti je to prvý raz za 30 rokov, čo je takto pod tlakom integrita poľských hraníc. V utorok v poľskom parlamente tiež naznačil, že skutočným strojcom migračného tlaku na  je Moskva.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov toto konštatovanie označil za „neprijateľné“. „Považujeme vyhlásenia poľského premiéra, že je za túto situáciu zodpovedné Rusko, za absolútne nezodpovedné a neprijateľné,“ reagoval Peskov.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices