pollak
Peter Pollák, europoslanec /OĽaNO, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Peter Pollák: Cynizmus Lukašenka sa každým dňom zväčšuje

Autoritársky bieloruský prezident Alexander Lukašenko v rozhovore pre BBC pripustil, že je „úplne možné“, že bezpečnostné sily jeho krajiny pomáhali migrantom prechádzať hranice do Poľska. Poprel však, že migrantov do Bieloruska pozval. Tisíce migrantov, hlavne z Blízkeho východu, sa už niekoľko mesiacov snažia dostať do Európskej únie cez Bielorusko. „Sme Slovania. Máme srdcia. Naši vojaci vedia, že migranti idú do Nemecka.“ „Možno im niekto pomáhal. Nebudem to ani skúmať,“ povedal Lukašenko.

Podľa Petra Polláka /OĽaNO,EPP)/sa každým dňom zväčšuje Lukašenkov cynizmus, keď na dosiahnutie vlastných politických cieľov používa migrantov. „Posledný vývoj na litovsko-poľských hraniciach je naozaj znepokojujúci, pretože má za cieľ destabilizovať Európsku Úniu. Nateraz nám neostáva nič iné, ako sa diplomatickou cestou pokúšať o zvrátenie týchto snáh,“ povedal.

EÚ, NATO a USA obviňujú bieloruského lídra z lákania migrantov na hranice falošným sľubom ľahkého vstupu do EÚ. Lukašenko to však popiera. „Povedal som im (Európskej únii), že nebudem zadržiavať migrantov na hraniciach,“ konštatoval. „Ale ja som ich sem nepozval,“ vyhlásil v rozhovore pre BBC.

Viac..  Europoslanec Peter Pollák: Niektoré plány európskych politikov sú nerealizovateľné

Lukašenko je pri moci od roku 1994. Jeho vlaňajšie znovuzvolenie za prezidenta Európska únia neuznáva. Tisíce opozičných aktivistov totiž v Bielorusku uväznili a líderka opozície Svetlana Cichanovská bola donútená emigrovať. Podľa EÚ Lukašenko v posledných mesiacoch zorganizoval migračnú krízu na hraniciach s Poľskom, Litvou a Lotyšskom v odvete za sankcie, ktoré únia proti jeho režimu uvalila pre brutálne potláčanie opozície.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices