lockdown
PHOTO: Ilustračné.

AKTUÁLNE: Slovensko vstupuje do dvojtýždňového lockdownu. Od polnoci začne platiť núdzový stav

Vláda schválila návrh na vyhlásenie núdzového stavu, ktorý bude platiť od dnešnej polnoci 90 dní. Obmedzuje tým slobodu pohybu zákazom vychádzania okrem času od 1:00 do 5:00 počas noci. Toto opatrenie bude platiť dva týždne, pričom sa bude po 10 dňoch prehodnocovať. Ak sa situácia zlepší, nastane uvoľňovanie opatrení pre zaočkovaných, v prípade zhoršenia epidemickej situácie sa opatrenia predĺžia. Informovali o tom predseda vlády Eduard Heger spolu s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským po rokovaní vlády.

„Po 10 dňoch prehodnotíme tú situáciu,“ povedal Heger s tým, že následne sa rozhodne, či sa opatrenia predĺžia alebo uvoľnia. Zdôraznil však, že v prípade uvoľnenia by išlo o uvoľnenie pre zaočkovaných a osoby, ktoré prekonali COVID-19. Heger zároveň potvrdil, že zatváranie škôl vetoval jeden z koaličných partnerov.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

Stabilné Vianoce

Účelom opatrení je podľa predsedu vlády mať stabilné Vianoce a stabilnú situáciu po Vianociach. „Dnes vidíme ešte rastúci trend. Ak uvidíme v najbližších dňoch stagnujúci trend, alebo klesajúci trend, tak vieme, že sme podľa všetkého dosiahli vrchol,“ zdôraznil Heger s tým, že ak sa zastabilizuje situácia v nemocniciach, bude sa uvoľňovať. Tiež zdôraznil, že je potrebné si zvyknúť na dodržiavanie pravidiel. „Pretože ak takýto tvrdý lockdown nebude účinný, tak to je fenomén sveta,“ skonštatoval premiér.

Heger pripomenul, že v takzvaných čiernych okresoch je lockdown už niekoľko týždňov. „Ako je možné, že to nebrzdí?,“ opýtal sa s tým, že dôvodom je podľa neho práve nedodržiavanie opatrení. Preto vyzval občanov, aby nečakali, kým bude policajt „na každom semafore“. S ministrom vnútra však podľa vlastných slov hovoril o tom, že „chce vidieť“ dohľad na dodržiavaním pravidiel.

Výnimky

Výnimky zo zákazu vychádzania sa týkajú nákupu nevyhnutných životných potrieb v najbližšom obchode. Povolené bude tiež využívanie nevyhnutných služieb, ako sú okienkový predaj gastroprevádzok, výdajne e-shopov, pošta, banky, poisťovne, čistiarne, práčovne, autoservisy a STK, kľúčová služba, optiky, servisy telefónnych zariadení a kúpele zo zdravotných dôvodov. Obmedzuje sa tiež zhromažďovanie, a to na maximálne šesť osôb alebo členov žijúcich v jednej domácnosti.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Možná bude tiež cesta do a zo zamestnania s potvrdením od zamestnávateľa, ako aj cesta na a z očkovania proti ochoreniu COVID-19 v čase od 5:00 do 20:00 hod. V tomto rozmedzí je povolená aj cesta do a z jaslí a škôl so sprievodom. V Bratislavskom kraji a v okresoch Košice a Košice – okolie je povolený aj pobyt v prírode v rámci okresu. Možné je tiež zúčastniť sa pohrebu blízkej osoby, uzavrieť manželstvo či ísť na krst, a to rovnako od 5:00 do 20:00 hod. Medzi výnimky zo zákazu vychádzania sa radí aj cesta za účelom starostlivosti o blízku osobu, ak je na to odkázaná, ako aj cesta za účelom zdravotnej starostlivosti, a to platí aj pre doprovod blízkej osoby. Povolené je venčenie psov a mačiek do 500 metrov od bydliska a cesta za účelom starostlivosti o hospodárske zvieratá.

Reprofilizovanie lôžok

Do dvoch dní vieme zvýšiť kapacitu reprofilizovaných lôžok pre COVID pacientov o 150 postelí. Uviedol to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na tlačovej konferencii po stredajšom rokovaní vlády. Reagoval tak na 3 200 hospitalizovaných pacientov s koronavírusovou infekciou, ktorí v rámci COVID automatu predstavujú kritickú hranicu v nemocniciach. Praktizovanie bielej medicíny je tak značne ohrozené. Ministerstvo zdravotníctva SR preto rieši aj možnosti zahraničnej pomoci v súvislosti s prevozom COVID pacientov.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices