Martin Klus, štátny tajomník MZVaEZ SR. PHOTO: ©European Union 2020

M. Klus: Očkovanie a COVID pasy sú stále najlepšou európskou odpoveďou v boji s koronavírusom

Na zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) v Bruseli som európskym partnerom potvrdil, že Slovensko čelí jednej z najhorších situácii od začiatku pandémie COVID-19. Žiaľ, v počte novonakazených ľudí na milión obyvateľov sme na chvoste svetového rebríčka. Vyjadril som preto nádej, že nové opatrenia na Slovensku budú fungovať a nebudeme musieť vyzývať k európskej solidarite. Zároveň som sa poďakoval poľským priateľom za nedávnu ponuku voľných lôžok pre slovenských pacientov, ako aj kolegom z Írska, Dánska a Malty za zdieľanie ich najlepších postupov v oblasti stratégie očkovania a boja proti dezinformáciám. Práve očkovanie a digitálne COVID certifikáty totiž zostávajú našimi najúčinnejšími nástrojmi v boji s koronavírusom. Preto som v Bruseli inicioval aj diskusiu o platnosti tzv. COVID pasov v súvislosti s treťou dávkou vakcíny v jednotlivých krajinách. Verím, že sa nám podarí nájsť spoločné európske riešenie. Pozorne sledujeme aj nové protiepidemické opatrenia v štátoch EÚ, vrátane našich susedov, keďže hodnotenie účinku týchto obmedzení môže byť veľmi nápomocné pre Slovensko.“

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v utorok (23. novembra 2021) v Bruseli, na zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti (GAC).

Ministri a štátni tajomníci pre európske záležitosti členských krajín Európskej únie (EÚ) sa venovali príprave zasadnutia Európskej rady, ktorá sa uskutoční 16. a 17. decembra 2021 v Bruseli. Lídri EÚ budú rokovať o širokom spektre tém vrátane aktuálnej pandemickej situácie v Európe. Na programe decembrového summitu sú aj otázky súvisiace s citlivou problematikou zvyšujúcich sa cien energií či téma vonkajších vzťahov EÚ, tentoraz s dôrazom na mimoriadnu situáciu na bielorusko-poľskej hranici.

Slovensko v tejto súvislosti vyjadrilo plnú solidaritu s Poľskom a štátnymi v Pobaltí, ktoré čelia tlaku na spoločnej hranici EÚ. „Nemôžeme ustupovať neakceptovateľným aktivitám bieloruského režimu v Minsku. Súčasná kríza na hraniciach Únie s Bieloruskom nie je primárne o migrácii, ale o hybridnom útoku bieloruského režimu voči členským štátom EÚ. Preto musíme zostať jednotní a urýchlene prijať ďalší balík sankcií. Je to otázka našej dôveryhodnosti, ale aj bezpečnosti a schopnosti konať,“ uviedol štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus. Súčasne informoval svojich partnerov o skúsenostiach z nedávnej pracovnej návštevy Litvy, v rámci ktorej navštívil hranicu s Bieloruskom a stretol sa s bieloruskou exilovou opozičnou líderkou Sviatlanou Cichanovskou. V rozhovore s ňou zdôraznil, že Slovensko naďalej pevne verí v demokratickú a európsku budúcnosť Bieloruska.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Ministri a štátni tajomníci sa venovali aj téme rozširovania EÚ o krajiny západného Balkánu. V kontexte stagnujúceho prístupového procesu Martin Klus na rokovaní pripomenul, že Slovensko považuje politiku rozširovania za strategický nástroj EÚ a zostáva konzistentné vo svojej podpore bezodkladného otvorenia prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom. „Rozširovanie bolo kedysi najúspešnejšou politikou EÚ, dnes je zdrojom frustrácie. Svojou váhavosťou nesie Únia istý podiel zodpovednosti za tento stav,“ dodal M. Klus.

Predmetom zasadnutia Rady pre všeobecné záležitosti (GAC) bolo aj v poradí tretie kolo diskusie ku kapitolám Správy o stave právneho štátu v EÚ 2021, ktoré sa realizuje počas každého predsedníctva. Ministri a štátni tajomníci sa venovali aj stavu implementácie Dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ a tzv. Írskemu protokolu. „Slovensko plne podporuje úsilie a konštruktívny prístup podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča a jeho tímu pri náročných rokovaniach s britskou stranou. Jednota EÚ je kľúčová, loptička je na britskej strane,“ zdôraznil štátny tajomník rezortu diplomacie SR Martin Klus. Cieľom rokovaní Bruselu s Londýnom je prelomenie patovej situácie v Severnom Írsku spôsobenej neochotou britskej strany plne implementovať tzv. Írsky protokol.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices