Turecko prístupové rokovania
PHOTO: Rada Európskej únie

Rada Európy odporúča posilniť územnú samosprávu na Slovensku

Rady Európy odporúča Slovensku posilniť územnú samosprávu. V tlačovej správe o tom informuje Únia miest Slovenska (ÚMS) s tým, že odporúčanie vítajú. Na druhej strane je podľa únie zarážajúce, že už dávno v tejto oblasti nepracuje odborná komisia v gescii predsedu alebo podpredsedu vlády SR a že sa zásadné návrhy expertov Rady Európy nepremietli do Plánu obnovy a odolnosti napriek ich odporúčaniam.

„Pýtame sa, načo sa platia analýzy, odporúčania, audity, načo sa angažujú zahraniční a domáci experti, keď sa ich výsledkami nik nezaoberá,“ uvádza ÚMS s tým, že dlhodobo apeluje na potrebu reformy verejnej správy, ktorá má reagovať na skúsenosti za posledných 20 rokov, ako aj technologické, demografické výzvy a riešenie následkov klimatickej zmeny.

Na Slovensku sa podľa ÚMS roky míňajú milióny eur na expertov, rôzne správy, audity a odporúčania a potom sa opätovne vytvárajú ďalšie pracovné skupiny v rámci štátnej správy. „Fabuluje sa spolupráca s miestnou samosprávou namiesto toho, aby vláda pripravila realizačný projekt s jasným časovým harmonogramom a ten predložila na verejnú diskusiu,“ konštatuje ÚMS. V čase pandemickej situácie, keď by podľa únie mala aj vládna koalícia prispievať k súdržnosti a dôvere na Slovensku a keď by sa dalo čakať, že centrálna vláda bude hľadať partnerov práve v politikoch plniacich štátne úlohy na miestnej úrovni, svojimi rozhodnutiami a prístupom iba polarizuje spoločnosť. „Experti Rady Európy konštatujú, že Slovensko patrí k najviac centralisticky riadeným štátom Európy. Aj závery štúdie OECD potvrdili, že centralizmus na Slovensku obmedzuje hospodársky rast a v prípade ďalšej decentralizácie je možnosť rastu HDP cca 10-percentný,“ dodala únia.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices