banka

EK vymerala bankám za kartel pri obchodovaní na devízových trhoch pokuty 261 miliónov eur

Európska komisia (EK) dokončila vyšetrovanie kartelu pri obchodovaní na devízových trhoch. Bankám UBS, Barclays, RBS a HSBC, ktoré sa rozhodli prípad urovnať, vymerala pokuty v celkovej výške 261 miliónov eur. Okrem toho tiež v rámci bežného konania dostala Credit Suisse pokutu 83,3 milióna eur. Komisia o tom informovala vo štvrtok v tlačovej správe.

„Kolúzne správanie piatich bánk narušilo integritu finančného sektora na úkor európskej ekonomiky a spotrebiteľov,“ uviedla európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Vyšetrovanie komisie sa zameralo na obchodovanie s menami skupiny G10, kam patria najvyspelejšie západné krajiny. Tieto meny sú najlikvidnejšie a najobchodovanejšie na svete.

Niektorí obchodníci, ktorí konali v mene pokutovaných bánk, si vymieňali citlivé informácie a prostredníctvom internetovej diskusnej skupiny príležitostne koordinovali svoje obchodné stratégie. Táto výmena informácií im umožnila robiť informované rozhodnutia o predaji alebo nákupe mien v ich portfóliách, na rozdiel od situácie, keď obchodníci konajú nezávisle od seba a podstupujú prirodzené riziko, uviedla komisia.

Viac..  Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil

Najväčšiu pokutu vo výške 174,3 milióna eur musí zaplatiť britská banka HSBC. Nasleduje Švajčiarska Credit Suisse, ktorá v rámci spomenutého bežného konania dostala pokutu 83,3 milióna eur, britská Barclays, na ktorú pripadá 54,3 milióna eur a ďalší britský finančný ústav RBS s pokutou 32,5 milióna eur. Zaplateniu pokuty 94 miliónov eur sa vyhla najväčšia švajčiarska banka UBS, ktorá komisiu upozornila na existenciu kartelu.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Peňažné …

Consent choices