stefanec
Ivan Štefanec, europoslanec /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Ivan Štefanec: Digitálne spoločnosti nemôžu zneužívať svoju pozíciu na trhu

V súvislosti s rokovaniami o novej regulácii vzťahov v online priestore ( Digital Market Act – DMA) organizoval europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivan Štefanec ( KDH) konferenciu na tému férových pravidiel v digitálnom svete najmä pre malých a stredných podnikateľov. Na konferencii sa zúčastnili poprední zahraniční odborníci z oblasti priemyslu a obchodu.

Štefanec zdôraznil najmä fakt, že súčasné pravidlá sú neprehľadné a vytvárajú priestor pre monopolizáciu služieb a aj pre rôzne podvody. Nová regulácia musí aktérov zrovnoprávniť a reagovať na aktuálny stav na digitálnom trhu.

„Veľké spoločnosti prakticky úplne ovladli online priestor. Majú zisky a profitujú z informácií užívateľov, no nenesú žiadnu zodpovednosť za obsah. To musíme zmeniť. Reklamy na internete musia byť transparentné, musí byť jasné, kto je ich zadávateľ a kto ich realizuje. Údaje, ktoré sú zbierané je potrebné viac strážiť a každý musí mať právo požiadať o ich úplné odstránenie, alebo odporieť ich poskytovanie,“ uviedol Štefanec.

Viac..  Miriam Lexmann podrobne o prijatom prelomovom zákone o umelej inteligencii

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices