Vladimír Bilčík inicioval žiadosť eurokomisárke Ferreire o transfer eurofondov pre BSK

Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP) sa na žiadosť župana Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu obrátil na slovenské europoslankyne a europoslancov, aby sa spoločne zapojili do prebiehajúcich vyjednávaní s Európskou komisiou ohľadom nastavenia nového programového obdobia 2021-2027. Podarilo sa mu získať 10 europoslancov a europoslankýň, ktorí spoločne adresovali list eurokomisárke pre súdržnosť a reformy Elise Ferreire so žiadosťou o transfer eurofondov do bratislavskej župy.

Politika súdržnosti EÚ stále predstavuje kľúčový nástroj pre financovanie verejných investícií na Slovensku, no postavenie Bratislavského kraja je špecifické, keďže bratislavská župa sa pre vyššie HDP radí medzi viac rozvinuté regióny a jej oprávnenosť čerpať Európske štrukturálne a investičné fondy (EŠIF) je výrazne obmedzená, čoho dôsledkom sú prehlbujúci sa modernizačný dlh a štrukturálne problémy kraja v oblastiach ako sú doprava, životné prostredie, vzdelávanie a sociálna a zdravotná starostlivosť. Pôvodná alokácia európskych fondov pre Bratislavský kraj v novom programovom období je len 20 mil. EUR, čo predstavuje zanedbateľnú čiastku v rámci celkovej sumy pre celé Slovensko.

Nariadenia EÚ pre politiku súdržnosti však umožňujú presun alokácie medzi kategóriami regiónov. Európska komisia však zatiaľ nie je naklonená v prospech požiadavky SR, preto do vyjednávaní vstúpili so svojou požiadavkou aj europoslanci. Už tradične máme na Slovensku veľký problém vyčerpať eurofondy, a pritom práve v Bratislavskom kraji by sme ich vedeli využiť účelne, zvlášť pri budovaní infraštruktúry a zmierňovaní hospodárskych a sociálnych rozdielov medzi hlavným mestom a zvyškom kraja. Preto som vypočul prosbu bratislavského župana Juraja Drobu a inicioval som spoločný list eurokomisárke Ferreire, ktorá má na starosti alokáciu eurofondov. Vítam fakt, že slovenská vláda, bratislavská župa i europoslanci z rôznych strán a politických frakcií vedia nájsť spoločnú reč a ťahať za jeden povraz pre dobrú vec na Slovensku, povedal Vladimír Bilčík.

Viac..  Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

List inicioval Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP) a pridali sa k nemu Monika Beňová (Smer/S&D), Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá/Renew), Martin Hojsík (PS/Renew), Eugen Jurzyca (ECR/SaS), Miriam Lexmann (KDH/EPP), Peter Pollák (OĽaNO/EPP), Michal Šimečka (PS/Renew), Ivan Štefanec (KDH/EPP) a Michal Wiezik (PS/Renew).

List v originálnom znení si môžete prečítať tu: Letter_SK_MEPs_Commissioner_Ferreira_10122021

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices