pollak
Peter Pollák, europoslanec /OĽaNO, EPP/. PHOTO: TV JOJ.

Peter Pollák: Rómske deti doplatili na pandémiu najviac

EÚ/SLOVENSKO / Ak už myslíte na vianočné sviatky a na to, aby ste mali všetkého dostatok, skúste si predstaviť, že by ste si počas nich pripíjali vodou z potoka. Asi len takáto hrozná predstava nás prinúti myslieť na tých, ktorí v takých podmienkach žijú a aj na Slovensku. Európska komisia má stratégiu na podporu rómov v EÚ a veľkú časť z nej je z dokumentu, ktorý vytvoril poslanec európskeho parlamentu Peter Pollák.

Cieľom Európskej komisie je aj to, aby 90% rómov v Európskej únii malo prístup k vode z vodovodu. „Je to problém Slovenska, ale Slovensko nie je ojedinelé v Európe, kde ten prístup k vode nemajú. Európska únia je lídrom v oblasti digitalizácie, zelených technológií a je naozaj nelichotivou stránkou to, že ľudia v Európe nemajú prístup k vode, medzi nich samozrejme patrí aj rómska komunita,“ vysvetlil poslanec európskeho parlamentu Peter Pollák.

Na Slovensku ide približne o 67% Rómov, ktorí nemajú prístup k pitnej vode. V čase pandémie je to veľkým problémom. „Európska únia si musí splniť úlohu vo vzťahu k tým najchudobnejším obyvateľom, aby dosiahla stav, že tých už spomínaných 90% ľudí, bude mať prístup k vode,“dodal Pollák.

Ako krajina často počúvame kritiku od Európskej únie alebo od Európskej komisie, v súvislosti so zlými podmienkami mnohých chudobných rómov, ktorí žijú v nedôstojných podmienkach bez vody, kanalizácie, bez možnosti základnej hygieny, v podmienkach podobných rozvojovým krajinám afrického kontinentu. Únia by mohla udeliť v tejto súvislosti Slovensku sankcie za nedodržiavanie pravidiel právneho štátu po vzore Poľska. Prípadne by to mohlo mať vplyv na čerpanie eurofondov. „Čerpanie fondov je veľmi zložitý problém Slovenskej republiky, sme jedna z mála krajín, ktorá nedokáže efektívne čerpať peniaze a navyše, ak ich čerpáme, tak napríklad do roku 2020 každé piate euro bolo na Slovensku použité pochybným spôsobom,“ vysvetlil Pollák. Dodal tiež, že ako krajina máme dostatok peňazí na riešenie rómskej témy.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Na Slovensku navštevuje škôlku len každé tretie rómske dieťa. Počas zatvárania škôl to boli práve rómske deti a deti z chudobnejších pomerov, ktoré zostali bez vzdelania. Problémom bola aj nedostatočná technika, ktorú vyžadovalo dištančné vzdelávanie. „Jednoznačne tieto deti nie len na Slovensku, ale aj v Európe, doplatili na pandémiu najviac,“ dodal na záver Pollák.

Ďalšie informácie nájdete na www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices