Francúzsky prezident Emmanuel Macron. PHOTO: © European Union- EP.

Macron na návšteve Budapešti vyzval na posilnenie hraníc EÚ

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok počas návštevy Budapešti potvrdil svoj záväzok posilniť vonkajšie hranice Európskej únie (EÚ). Macron sa v pondelok v maďarskej metropole stretol na rokovaniach s lídrami krajín Vyšehradskej štvorky (V4), s ktorými sa zhodol na tom, že je potrebné zmeniť migračnú politiku eurobloku. Šéf Elyzejského paláca vyzval na zmeny schengenského priestoru s cieľom zlepšiť ochranu vonkajších hraníc, obmedziť toky migrantov z jednej krajiny EÚ do druhej a zefektívniť proces posielania tých, ktorí nespĺňajú podmienky na azyl, naspäť do ich domovských krajín.

Na samite v Budapešti sa Macron, maďarský premiér Viktor Orbán, slovenský predseda vlády Eduard Heger a ich kolegovia z Poľska a Česka Mateusz Morawiecki a Andrej Babiš tiež zhodli na potrebe, aby sa jadrová energia stala základnou súčasťou cieľov EÚ na zníženie emisií uhlíka. Podľa Orbána sa tiež dohodli na potrebe „strategickej autonómie v Európe“, ktorá zahŕňa rozvoj európskeho obranného priemyslu, zvyšovanie energetickej autonómie prostredníctvom jadrovej energie a budovanie sebestačných poľnohospodárskych kapacít.

Macronova návšteva Budapešti, ktorá sa uskutočnila pred tým, ako sa Francúzsko 1. januára ujme rotujúceho predsedníctva EÚ, však zdôraznila aj rozpory v európskej dvadsaťsedmičke v oblasti jej právomocí a základných hodnôt. Maďarsko a Poľsko sa sporia s Bruselom pre ich kroky, ktoré považuje za porušovanie zásad právneho štátu a demokratických noriem. Macron, ktorý presadzuje hlbšiu európsku integráciu, uznal, že mal „politické nezhody“ s maďarským lídrom, a skôr počas dňa trval na tom, že „rešpektovanie právneho štátu, pluralita médií a boj proti diskriminácii sú v centre pozornosti európskeho projektu“. Odkazoval tým na tvrdenia Orbánových kritikov, že naštrbil demokratické inštitúcie v Maďarsku a zmocnil sa kontroly nad veľkou časťou médií v krajine. Francúzsky prezident však tiež zdôraznil, že je potrebné s politickými oponentmi viesť dialóg a nájsť body, na ktorých sa zhodnú.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Francúzsky prezident sa v pondelok stretol aj so svojím maďarským náprotivkom Jánosom Áderom, ktorému podľa Elyzejského paláca vyjadril obavy o práva LGBTQ ľudí v Maďarsku v súvislosti s nedávnou legislatívou, ktorú mnohí v Európe považujú za homofóbnu. Macron sa tiež stretol s lídrami maďarskej opozície, ako napríklad s budapeštianskym liberálnym primátorom Gergelym Karácsonym a opozičným kandidátom na premiéra Pétrom Márki-Zayom v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. Opoziční lídri na tlačovej konferencii po stretnutí uviedli, že počas stretnutia hovorili o korupcii a právnom štáte v Maďarsku, ale aj o čoraz užších vzťahoch ich krajiny s Čínou alebo Ruskom.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Komisia predstavila správu o stave Schengenu za uplynulý rok, ktorá zároveň stanovuje nové priority na nasledujúci …

Consent choices