supermarket, potraviny
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Inflácia, ktorá zaťažuje strednú Európu, núti ľudí obracať každý cent

Masívna vlna zdražovania zasiahla celú Európu vrátane Slovenska. Niektoré krajiny hlásia najvyššiu mieru inflácie za uplynulých 20 rokov. Trpia ňou najviac krajiny strednej a východnej Európy, teda tie chudobnejšie, kam patrí aj Slovensko. Ľudia, najmä starší, počítajú pri nákupoch každý cent.

Ceny raketovo stúpajú. Pociťujú to všetci, najmä ekonomicky najslabší. Jednočlenné rodiny, alebo naopak, tie najväčšie, či dôchodcovia. Tí presne vedia, koľko stoja rožky, mlieko či chlieb.  „Aj o paličke idem, kde je lacnejšie, ideme, keď je akcia,“ povedala dôchodkyňa z Humenného. „Keď je viacčlenná rodina, tak tam už o to viac,“ konštatovala obyvateľka Humenného. „Pečivo išlo hore, kúpim 20 rožkov napríklad a dva rožky si nechám tak, ostatné do mrazničky,“ vysvetľovala ďalšia obyvateľka dôchodkového veku z Humenného.

S najväčšou infláciou za posledné dekády bojuje celá Európa, aj naši susedia. Mnohí bezradne obchádzajú obchody Budapešti. „Prejdete sa, pozriete si ceny a odídete bez toho, aby ste si kúpili to, čo potrebujete,“ smutne skonštatovala obyvateľka Budapešti. Starší ľudia si nemôžu dovoliť to, čo predtým. „Nemôžem si dovoliť ovocie, nemôžem si kupovať mlieko každý deň. Takmer vôbec nejem mäso,“ povedala dôchodkyňa Anna Stockler z Budapešti.

Ako cez „zdražovací kopirák“ je to aj u našich susedov na severe. „Vidieť to každý deň, keď idem do obchodu a nakúpim to, čo bežne, tak zaplatím miesto 150 zlotých teraz 200,“ poznamenala obyvateľka Varšavy. „Ceny sú už také, aké sú, tak to chodí s infláciou. Otázka je, ako dlho to ešte potrvá,“ vyjadrila sa ďalšia obyvateľka Varšavy.

Nejaký čas zdražovanie ešte určite trvať bude. „Na Slovensku dnes reálne neexistuje žiadny výrobca potravín, ktorý by vedel vyrábať potraviny pri starých cenách,“ vysvetlila hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Viac..  Lagardová: ECB nemôže prisľúbiť, koľkokrát zníži sadzby

Tuhá zima a stúpajúce ceny energií, tak to je ďalšia vec, ktorá potrápi obyvateľov najmä chudobnejších častí Európy a, samozrejme, aj Slovenska. „Ten nárast bol mimoriadny najmä v posledných mesiacoch a úrad ho minimalizoval s priemerovaním trhových cien za posledných 12 mesiacov,“ okomentoval hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

(noviny.sk)

O mam

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices