Diskusia, slovenskí europoslanci. PHOTO: YT/screenshot

Slovenskí europoslanci: Niektoré krajiny nedodržiavajú pravidlá

Európska únia sa musela v minulom roku zaoberať nielen tradičnými otázkami fungovania únie, ale k všetkému sa pridali nové témy pandémie. Jedným z najhorúcejších bodov minulého roka bolo pre úniu Plán obnovy a pomoc pri následkoch koronavírusovej pandémie. Zhodnotiť rok Európskej únie, s čím všetkým sa musela popasovať a aké dôležité rozhodnutia prijala, sa rozhodli slovenskí europoslanci online na tlačovej konferencii. Medzi hosťami bola Monika Beňová, Ivan Štefanec a Michal Šimečka.

Témou číslo 1 bola pandémia a vakcinácia

Europoslanec Ivan Štefanec zhodnotil najvýraznejšie témy v oblasti pandémie v Európskom parlamente v minulom roku. „Riešenie vakcinácie, spoločný výskum najskôr vakcíny, potom spoločný nákup vakcín. To bolo kľúčové opatrenie pre boj s pandémiou pre celú úniu. Mimochodom, aj pre celý svet, lebo Európska únia je donorom pre viac než 130 krajín z hľadiska vakcín,“ vyzdvihol najmä spoločný nákup vakcín v EÚ, ktoré boli distribuované nielen medzi členské krajiny, ale aj do krajín tretieho sveta. V nadväznosti pandémie sa zväčšila aj oblasť ekonomiky, v ktorej bolo dôležité urobiť viacero rozhodnutí. „Pre ekonomické oživenie boli dôležité najmä Fond obnovy a doteraz neobvyklé spoločné ručenie európskym rozpočtom. To je niečo, čo sa doteraz neudialo a považujem to za kľúčové rozhodnutie pre európske ekonomické fungovanie,“ a do tretice ešte europoslanec Štefanec vyzdvihol rýchlu adaptáciu na online fungovanie parlamentu. Väčšinu zásluh tohto plynulého prechodu do online prisúdili slovenskí europoslanci Davidovi Sassolimu, ktorý v utorok, 11. januára zomrel. „Trošku tá práca bola spomalená, ale my sme sa pomerne rýchlo v Európskom parlamente dostali do online režimu. Asi najrýchlejšie zo všetkých parlamentov, za čo patrí vďaka Davidovi Sassolimu, ktorý toto dokázal celkom dobre zmenežovať.“

​Monika Beňová: Mrzí ma, že niektoré krajiny nedodržiavajú pravidlá

Ďalšou témou, ktorú slovenskí poslanci v Európskom parlamente hodnotili na tlačovej konferencii bola jednotnosť pandemických opatrení, a obzvlášť pravidlá vstupov do krajín. „Mrzí ma, že napriek tomu, že Európsky parlament napríklad prijal ten známy Covid pass EÚ, tak jednotlivé členské štáty sa rozhodli, že tie pravidlá v princípe nebudú dodržiavať, čo je veľká škoda,“ vyjadrila sa europoslankyňa Monika Beňová. Podľa jej slov si dnes každý členský štát upravuje pravidlá podľa seba. „V konečnom dôsledku to nás, inštitúcie, oslabuje, pretože, keď prijmeme už nejaké rozhodnutie a na niečom sa dohodneme a tie si členské štáty začnú meniť podľa svojich rozhodnutí, tak pre občanov je to veľmi zmätočné a zneisťuje to nielen samotných občanov, ale znehodnocuje to aj rozhodnutia európskych inštitúcii,“ vyjadrila sa k nejednotným pravidlám na hraniciach členských štátov Monika Beňová.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

Michal Šimečka by mohol byť prvým Slovákom na poste podpredsedu Európskeho parlamentu

Aktuálne je Európsky parlament v polovici svojho mandátu. Len nedávno nominovali Michala Šimečku z frakcie Renew Europe na post podpredsedu Európskeho parlamentu. „Tá voľba je v utorok, ak sa nemýlim. Samozrejme, je to pre mňa veľká česť a veľmi si vážim dôveru mojich kolegov. Bolo by to pre Slovensko prvýkrát, kde by sme mali zastúpenie na poste predsedu parlamentu. Uvidíme, ako to dopadne,“ reagoval na čerstvú nomináciu Michal Šimečka. „Samozrejme, budem sa snažiť byť zvolený,“ uzavrel svoju reakciu na nomináciu Šimečka.

Pozrite si celú diskusiu:

(noviny.sk)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices