simecka
Michal Šimečka, europoslannec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Michal Šimečka sa stal historicky prvým Slovákom na pozícii podpredsedu Európskeho parlamentu

Europoslanci dnes v Štrasburgu zvolili Michala Šimečku (Progresívne Slovensko) za podpredsedu Európskeho parlamentu. Šimečka získal 494 hlasov a stal sa historicky prvým Slovákom s týmto postom v EP.

„Veľmi si vážim dôveru poslankýň a poslancov z celej Európy, ktorí ma dnes zvolili. Špeciálne ma teší, že je to úspech pre Slovensko. Prvýkrát sme získali takúto vysokú funkciu v EP, a mňa teší, že hlas Slovenska v európskej politike bude aj vďaka mojej práci opäť o niečo silnejší,” uviedol po svojom zvolení podpredseda progresívcov Šimečka.

Podľa Šimečku táto voľba potvrdzuje tézu, s ktorou vstúpil do politiky. „Cestou k tomu, aby Slovensko prosperovalo, je odbornosť, poctivá robota a schopnosť spolupracovať s partnermi. Vtedy sa nám bude dariť doma, a vtedy budeme aj rovnocenným partnerom väčších krajín. Nie je dôvod, aby sme ticho sedeli v kúte,” upozornil Šimečka.

Šimečka zároveň zdôraznil, že bude naďalej aktívny a prítomný v domácej politike na Slovensku. „V kampani pred víťaznými eurovoľbami v roku 2019 som sľúbil, že budem nielen hlasom Slovenska v Bruseli, ale že budem tiež prinášať európske témy na Slovensko a bojovať tu doma za záujmy našich občanov. V tomto duchu vykonávam celý svoj mandát.”

„V Progresívnom Slovensku je našou prioritou ponúknuť ľuďom alternatívu voči chaotickej vláde a antisystémovej opozícii. Navrhol som desiatky opatrení pre mladých ľudí trpiacich dopadmi pandémie, navštevujem slovenské nemocnice a školy, bojujem proti pokusom obmedziť na Slovensku práva žien či menšín, alebo proti nespravodlivým drakonickým trestom za marihuanu, ktorú naše zákony trestajú prísnejšie ako vraždy či korupciu. Som presvedčený, že z pozície podpredsedu europarlamentu bude môj hlas, ktorým sa zastávam ľudí, počuť ešte hlasnejšie,” pripomenul Šimečka.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

„V eurovoľbách v roku 2019 sme spoločne stáli na čele našej víťaznej koalície, kampaňovali za skutočne európske Slovensko a sľúbili našim voličkám a voličom, že v Európskom parlamente nebudeme sedieť v zadnej lavici. Mysleli sme to vtedy ako metaforu tvrdej práce, no Mišo Šimečka si dnes doslova v Európskom parlamente presadol do prvých lavíc. Jeho dnešný úspech vo voľbách na podpredsedu europarlamentu je nielen ocenením jeho práce europoslanca, ale tiež úspechom celej našej krajiny. Rád som k jeho úspešnej voľbe prispel svojím hlasom a k tomuto úspechu mu srdečne gratulujem,“povedal europoslanec Vladimír Bilčík.

Bio

Michal Šimečka absolvoval magisterské a doktorské štúdium politických vied na univerzite v Oxforde. Pred vstupom do politiky pôsobil ako poradca českého ministra zahraničných vecí. Radil tiež prezidentke SR Zuzane Čaputovej.

V roku 2019 viedol ako podpredseda PS kandidátku PS/Spolu, ktorá vyhrala európske voľby so ziskom 20,11%, pričom sám získal vyše 81-tisíc preferenčných krúžkov. V Európskom parlamente bol hlavným spravodajcom dôležitého návrhu mechanizmu na ochranu právneho štátu a demokracie.

Ako jeden z podpredsedov Európskeho parlamentu bude mať na starosti vedenie schôdzí EP, zastupovanie EP navonok, a bude mať špeciálne úlohy pri legislatívnom procese a vo vzťahoch s národnými parlamentami.

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices