ryby
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

EUROFONDY: V Operačnom programe Rybné hospodárstvo sú ohrozené európske peniaze

Prepadnúť môže takmer tristotisíc eur, dôvodom je nesplnenie pravidla na využitie finančných prostriedkov v minulom roku.

V Operačnom programe Rybné hospodárstvo sú v rámci programového obdobia na roky 2014 až 2020 ohrozené peniaze Európskej únie. Prepadnúť môže 289-tisíc eur, pretože pri tomto menšom programe ako jedinom nebolo vlani splnené pravidlo N+3 na čerpanie európskych prostriedkov v minulom roku. Vyplýva to z informácií na portáli ministerstva financií, ktoré je certifikačným orgánom pre eurofondy.

Program Rybné hospodárstvo je financovaný z Európskeho námorného a rybárskeho fondu. Zo zdrojov EÚ využil ku koncu minulého roka necelú štvrtinu z alokácie 9,7 mil. eur a má najnižší podiel čerpania spomedzi všetkých jedenástich domácich programov. Alokácia pre uvedený program bola už vlani koncom septembra znížená o dekomitment, teda zrušenie viazanosti, za rok 2020 o vyše 2 mil. eur.

Ku koncu roka 2021 sa pri čerpaní európskych peňazí sledoval finančný míľnik na základe pravidla N+3 (záväzok na daný rok treba vyčerpať do troch rokov) vo výške 1,677 mld. eur. Spomínaný míľnik podľa rezortu financií splnilo deväť operačných programov financovaných z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, Kohézneho fondu a Európskeho sociálneho fondu, s výnimkou programu Rybné hospodárstvo.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Pre splnenie pravidla N+3 v tomto roku treba na Európsku komisiu do 31. decembra 2022 deklarovať sumu 1,052 mld. eur a v rokoch 2023 a 2024 vyše 6 mld. eur. Údaje rezortu financií, na rozdiel od ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, nezahŕňajú Program rozvoja vidieka, financovaný z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices