Ekonomika eurozóny vo štvrtom kvartáli oproti predošlému štvrťroku vzrástla o 0,3 %

Ekonomika eurozóny vo štvrtom kvartáli podľa sezónne upravených údajov vzrástla o 0,3 percenta a hospodárstvo celej Európskej únie (EÚ) sa zväčšilo o 0,4 percenta. Vyplýva to z predbežného odhadu štatistického úradu EÚ Eurostat, ktorý o tom informoval v pondelok. Ekonomický rast eurozóny aj celej EÚ sa tak počas októbra až decembra spomalil, keďže v treťom štvrťroku hospodárstvo eurozóny medzikvartálne stúplo o 2,3 percenta a ekonomika celej EÚ posilnila o 2,2 percenta.

V porovnaní s rovnakým štvrťrokom predchádzajúceho roka sa hrubý domáci produkt eurozóny počas októbra až decembra 2021 zväčšil o 4,6 percenta a ekonomika celej EÚ vzrástla o 4,8 percenta. Za celý minulý rok sa hospodárstvo eurozóny aj celej Európskej únie podľa prvého odhadu zväčšilo zhodne o 5,2 percenta.

Viac..  Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

V troch záverečných mesiacoch vlaňajška medzikvartálne najviac vzrástla ekonomika Španielska (2 %), Portugalska (1,6 %) a Švédska (1,4 %). Medzikvartálne sa počas októbra až decembra 2021 zmenšilo hospodárstvo Rakúska (-2,2 %), Nemecka (-0,7 %) a Lotyšska (-0,1 %).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices