cestovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Cestovanie: zmeny v opatreniach pre neočkovaných aj prekonaných

Karanténa pre neočkované osoby sa po príchode na Slovensko skracuje z desať na päť dní pri bezpríznakovom priebehu karantény. Vyplýva to z aktualizovanej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR). Karanténa pre nezaočkovaných sa po príchode na územie Slovenska konči aj po obdržaní negatívneho výsledku PCR testu, ktorý je možné vykonať hneď po príchode na Slovensko. Skrátenie karantény tak ÚVZ SR zosúladil s vnútroštátnou vyhláškou. Registrácia v eHranici zostáva pre neočkované osoby povinná po každom príchode na Slovensko.

V novej vyhláške tiež určili rovnaké podmienky po príchode zo zahraničia pre očkovaných a pre tých, ktorí ochorenie COVID-19 prekovali pred nie viac ako 180 dňami. „Znamená to, že pre kompletne očkované osoby a aj pre prekonavších nie je povinná domáca karanténa po príchode na Slovensko (pre prekonavších po príchode na Slovensko platili doteraz podmienky ako pre nezaočkované osoby). Pre očkované osoby aj prekonavších platí povinnosť registrovať sa do systému eHranica raz za šesť mesiacov,“ vysvetlil ÚVZ SR.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Úrad verejného zdravotníctva tiež zrušil zoznam rizikových krajín v súvislosti s variantom omikron (stanovené ešte v začiatkoch jeho výskytu) a osobitné podmienky pre osoby, ktoré z rizikových krajín pricestovali. Medzi krajiny, z ktorých pri prílete na územie SR nie je potrebný PCR test, sa zaraďuje aj Veľká Británia.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Komisia vybrala nové kolo 170 projektov v rámci Nástroja technickej podpory (TSI) s cieľom podporiť členské štáty pri …

Consent choices