hajsel
Robert Hajšel, europoslanec /SD/. PHOTO: European Union 2021.

Robert Hajšel: Ak by Rusko skutočne napadlo Ukrajinu, zamedzilo by to nielen spusteniu plynovodu Nord Stream II, ale aj dodávkam plynu do Európy vrátane Slovenska

V prípade, ak Rusko napadne Ukrajinu, plynovod Nord Stream 2 nebude uvedený do prevádzky. Vyhlásil to americký prezident Joe Biden po rokovaniach s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Ak ruské tanky a ruskí vojaci opäť prekročia hranice Ukrajiny, žiaden Nord Stream 2 nebude, ukončíme to, povedal Biden.

Scholz zdôraznil, že v otázke možných sankcií uprednostňuje menej jednoznačný postoj, aby sa dalo na Rusko tlačiť v záujme deeskalácie krízy. Je potrebné, aby Rusko pochopilo, že sa môže stať niečo oveľa väčšie ako to, s čím možno samo počítalo, uviedol nemecký kancelár.

Slovenský europoslanec Robert Hajšel /SD/ pripomína, že ak by Rusko skutočne napadlo Ukrajinu, zamedzilo by to nielen spusteniu plynovodu Nord Stream II, ale aj dodávkam plynu do Európy vrátane Slovenska. Verí preto, že bude pokračovať dialóg medzi Moskvou a Kyjevom, aby sa konflikt urovnal diplomatickou cestou.

Plynovod Nord Stream 2, ktorý popod Baltské more spája Rusko a Nemecko, by mal zdvojnásobiť dodávky plynu. Obchádza pritom Ukrajinu, ktorá sa spolieha na príjmy za tranzit prostredníctvom existujúcich sietí a zároveň čelí hrozbám zo strany Ruska. Výstavba plynovodu dlhého 1 225 kilometrov trvala päť rokov a stála asi 11 miliárd dolárov. Zatiaľ ho však neuviedli do prevádzky, pretože regulačné úrady v novembri konštatovali, že nie je v súlade s nemeckými zákonmi a preto jeho schválenie odložili.

Viac..  Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Rusko v uplynulých týždňoch zhromaždilo na ukrajinských hraniciach asi 100-tisíc vojakov, čo vyvolalo obavy, že sa chystá na inváziu. Moskva tieto zámery popiera a stanovila si sériu požiadaviek, ktoré podľa nej zvýšia bezpečnosť v Európe.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

Poslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu • Dôveryhodné obvinenia, že niektorí …

Consent choices