orban
Orbán Viktor PHOTO: © European Union

Komentár Marca Németha: Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ neznamená definitívne víťazstvo nad Orbánom

V stredu padol dlhoočakávaný verdikt Súdneho dvora EÚ, v ktorom rozhodol, že Brusel môže znížiť finančné prostriedky krajinám, ktoré majú problémy týkajúce sa právneho štátu, a tým zamietol žaloby Maďarska a Poľska. Je to dlhoročný boj medzi hodnotami, na ktorých bola Únia postavená a nedemokratickými režimami v Európe. Toto rozhodnutie nie je výhra len pre Komisiu, ale aj pre všetkých občanov Únie. Konečne sa kompetentní môžu rozhýbať.

Autorom je Marco Németh, študent gymnázia a člen redakcie Európskych Novín 

Koncom roka 2020 Európsky parlament spolu s Európskou komisiou schválili mechanizmus, pomocou ktorého môže Komisia členskej krajine, ktorá nehrá podľa pravidiel, zastaviť tok eurofondov. A práve tento mechanizmus bol dôvodom, pre ktorý sa Maďarsko a Poľsko obrátili na Súdny dvor Únie, ten však rozhodol, že prijaté pravidlá sú v súlade s právom EÚ. S istotou sa dá očakávať, že tento rozsudok spustí niekoľkomesačnú ságu medzi dotknutými krajinami a Komisiou, ktorá s veľkou pravdepodobnosťou oba štáty obviní, že nedostatočne chránia eurofondy pred korupciou a podvodmi. 

Bude zaujímavé sledovať, ako sa k tomu postaví Leyenová. Komisii a jej osobne už totiž dlhodobo vyčítajú nečinnosť, až nakoniec po mesiacoch varovaní Európsky parlament zažaloval výkonnú zložku EÚ za nespustenie mechanizmu podmienenosti. Podstatou totiž ostáva, že len znepokojenými vyjadreniami a pozorným sledovaním udalostí zo strany Komisie, budú naše peniaze, peniaze obyvateľov Únie, naďalej tiecť do nesprávnych vreciek. 

Rôzne prístupy vlád

Aj keď bola žaloba Maďarska a Poľska spojená do jedného konania, je dôležité si všimnúť rozličný postoj k obom krajinám zo strany Bruselu. Čo sa týka Poľska, politické úvahy EÚ sú viac racionálne, či už ide o geopolitický kontext (prístup k Rusku), alebo konflikt na hranici Ruska a Ukrajiny. Poľsko má najväčší problém s justíciou, kde jej Komisia vyčíta spolitizované procesy, dosadzovanie vlastných ľudí na súdy. Hovoríme teda o klasickom zabetónovaní vládnej strany Právo a spravodlivosť. Sem-tam sa však objavujú určité náznaky, že poľská vláda, alebo aspoň jej časť, sa pokúšajú vyriešiť konflikt s Bruselom. 

Zľava doprava: Mateusz MORAWIECKI (poľský premiér), Viktor ORBÁN (maďarský premiér)
PHOTO: © European Union

V Maďarsku je situácia iná. Orbán si razí svoju cestu nedemokratickými až autokratickými metódami a rozpútal jasnú a cielenú vojnu proti Bruselu. Vyčítajú mu najmä porušovanie ľudských práv, postoj v zahraničnopolitckých otázkach, prístup k schvaľovaniu európskeho rozpočtu a celý rad ďalších prapodivných počinov, na ktoré si ostatné členské štáty nemienia zvyknúť.Celá táto politická hra pokračovala koncom minulého týždňa, keď vo výročnej správe predseda vlády pripustil možnosť huxitu, čiže vystúpenia Maďarska z Európskej únie. Viktor Orbán tieto zákulisné reči zatiaľ oficiálne odmieta, totiž napriek častej kritike tohto integračného zoskupenia, z členstva v ňom čerpá aj samotný Orbán obrovské výhody.

Stále častejšie však možno pozorovať až paranoidné správanie predstaviteľov maďarskej vlády, keď z každého neúspechu obviňujú Brusel. Ministerka spravodlivosti Judit Varga sa napríklad po vynesení verdiktu vyjadrila : “Najnovší rozsudok ECJ (Európsky súdny dvor) je príkladom toho, ako Brusel zneužíva svoju právomoc.” Toto rozhorčenie vyznieva z úst vládnej političky až zábavne, keďže Súdny dvor sídli o pár stoviek kilometrov ďalej v Luxemburgu a rozsudok vzišiel odtiaľ. Vo Varšave sa tiež hovorí o útoku na suverenitu krajiny a verdikt nazývajú politickým rozhodnutím.

Zlá správa aj pre Orbánových ľudí

Či sa dá ešte vlak rozbehnutý z Luxemburgu zastaviť, nevedno. Ak nie, pomyselný náraz by bol pre vládne garnitúry poriadne bolestivý. Doteraz pravidelne pritekajúce bankovky z eurofondov by zrazu prestali prúdiť. Táto správa uprostred predvolebnej kampane je bolestná v prvom rade pre Budapešť. Orbánov režim by prišiel o miliardy eur z Bruselu. Prekvapivé na tejto celej situácii je, že napriek masívnej kampani zo strany vlády, až 62% Maďarov považuje členstvo v EÚ za dobrú vec, pričom na Slovensku je to len 39%.

Viac..  Energetická efektívnosť budov: Poslanci schválili dekarbonizáciu sektora budov

Na trinástom poschodí Berlaymontu (kancelária Leyenovej) sa teraz vo dne v noci rozoberajú možnosti, ktoré exekutíve ponúka toto rozhodnutie súdu. Spustiť mechanizmus okamžite, alebo počkať na voľby, ktoré v Maďarsku už klopú na dvere? Pravdou ostáva, že využitie tohto “zázračného” nástroja môže mať aj kontraproduktívny výsledok.

Hlasy na jednej strane argumentujú, že okamžité spustenie konania by využil mazaný Orbán ako “corpus delicti”, ktorý by zúročil v pokračovaní boja proti “nespravodlivým a pomstychtivým” inštitúciám Únie. V konečnom dôsledku by to pomohlo zmobilizovať väčšiu voličskú základňu, a teda istú výhru vo voľbách. Na druhej strane tlak na Komisiu zo strany Parlamentu, severských krajín, aktivistov je obrovský a bude veľmi ťažké pre Leyenovú tieto hlasy ignorovať.

Aj keď rozhodnutie Súdneho dvora EÚ je víťazstvom ideí právneho štátu a hodnôt Únie, nie je veľký dôvod na radosť. Celý mechanizmus je, ako to už býva, priveľmi byrokratický a bude trvať dlhé mesiace, kým sa vôbec niečo udeje. Môžeme sa tešiť na nekonečný slovný pingpong medzi oboma nespokojnými vládami a Kolégiom. Bodku za týmto unavujúcim zápasom môžno dá nakoniec až hlasovanie v Rade.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Orbán: Voľby v USA a do Európskeho parlamentu môžu priniesť mier do Európy

Predseda maďarskej vlády a predseda Fideszu Viktor Orbán sa domnieva, že tento rok môže nastať …

Consent choices