Martin Klus, štátny tajomník MZVaEZ SR. PHOTO: ©European Union 2020

M. Klus: Čelíme najväčšej kríze za posledné desaťročia. Ohrozenie Ukrajiny je hrozbou pre Európu

„Len niekoľko hodín od rozhodnutia Ruskej federácie uznať nezávislosť samozvaných separatistických území na východe Ukrajiny, sa členské štáty Európskej únie jednoznačne zhodli, že rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina závažne porušuje medzinárodné právo, tzv. Minské dohody aj Chartu Organizácie Spojených národov (OSN). A súčasne tento krok podkopáva suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Kremeľ zhodil zo stola všetky doterajšie politické i diplomatické snahy o zníženie napätia vo východnej Európe a poprel doterajšie rokovania s európskymi partnermi či vládou v Kyjeve. Slovensko aj so svojimi spojencami z EÚ a NATO preto vyzýva na jednotnú a ráznu reakciu, ktorej súčasťou budú pre Putinov režim veľmi bolestivé sankcie. Reagovať na neprípustné kroky Ruska a pomáhať Ukrajine dnes znamená tiež podporovať celú Európu a Slovensko v nej. Ide aj o našu bezpečnosť a spoločnú budúcnosť.“

Vyhlásil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v utorok, 22. februára 2022 v Bruseli, po rokovaní Rady pre všeobecné záležitosti. Prvej časti diskusie ministrov a štátnych tajomníkov pre európske záležitosti členských krajín EÚ dominovala téma aktuálnej situácie na východe Ukrajiny v kontexte uznania nezávislosti separatistických entít – tzv. Doneckej ľudovej republiky a tzv. Luhanskej ľudovej republiky zo strany Ruskej federácie.

„Osem rokov po anexii ukrajinského Krymu pokračuje režim v Rusku vo svojej agresívnej politike podkopávania suverenity a územnej celistvosti svojich susedov. Vláda pod vedením prezidenta Putina opäť raz ukázala, že uprednostňuje konflikt pred mierom, diplomaciou či dialógom. Medzinárodné právo, nezávislosť či zvrchovanosť iného štátu pre ruské vedenie absolútne nič neznamenajú,“ vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Zároveň opätovne zdôraznil, že Slovensko jednoznačne podporuje nezávislosť, suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny „Nebudeme však len nečinne stáť a dookola vyjadrovať podporu či naše znepokojenie. Naopak. Na tento agresívny krok Ruska musíme odpovedať spoločne s našimi spojencami z EÚ a NATO. Musíme odpovedať jednotne a odhodlane – okamžitými sankciami, ktoré budú cielené a tvrdé. Ale tiež posilnením našej vlastnej bezpečnosti,“ dodal Martin Klus.

Viac..  Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Štátny tajomník rezortu diplomacie SR zároveň na utorkovom zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti v Bruseli vôbec po prvý raz inicioval začatie spoločnej diskusie o otázke zaistenia bezpečnosti a ochrany novinárov v Európskej únii. „Naša demokracia a právny štát závisia od existencie nezávislých médií. Bezpečnosť a ochrana novinárov je z nášho pohľadu kľúčovým prvkom slobody médií a je potrebné sa tejto téme adekvátne venovať. Aj na pozadí štvrtého výročia vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej som požiadal mojich európskych partnerov, aby sme sa touto témou podrobnejšie zaoberali,“ upresnil Martin Klus s tým, že sú to práve slobodné a nezávislé médiá, ktoré posilňujú demokraciu a právny štát v celej EÚ.

Ministri a štátni tajomníci sa v Bruseli ďalej venovali aj príprave marcového zasadnutia Európskej rady (24. – 25. marec 2022), na ktorej by sa lídri EÚ mali venovať otázkam súvisiacim s pandémiou ochorenia COVID-19 či bezpečnosťou a obranou Únie. V rámci diskusie o pokračovaní Konferencie o budúcnosti Európy štátny tajomník Martin Klus apeloval na dodržanie základných princípov, ako sú otvorenosť, transparentnosť a inkluzívnosť. „Je pre nás kľúčové, aby občania a ich názory ostali naďalej v centre Konferencie. Konferencia sa dostáva do kritickej, záverečnej fázy a je potrebné už teraz adresovať aj otázku implementačnej fázy po 9. máji 2022,“ konštatoval štátny tajomník MZVEZ SR M. Klus.

Na zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti sa uskutočnilo aj v poradí piate kolo vypočutia Poľska v oblasti dodržiavania zásad právneho štátu v súvislosti s reformou jeho súdnictva.​

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices