Takáto je príroda v okolí jazera Wolfgangsee. Photo: unsplash

EÚ investuje vyše 110 miliónov eur do projektov v oblasti ochrany životného prostredia a klímy

Financie podporia projekty v Česku, Dánsku, Estónsku, Fínsku, Holandsku, Litve, Lotyšsku, Poľsku, Slovinsku, vo Francúzsku a na Cypre.

Európska únia (EÚ) investuje viac ako 110 miliónov eur do integrovaných projektov programu LIFE na ochranu životného prostredia a klímy v 11 krajinách. Financovanie podporí projekty zamerané na ochranu prírody, čisté ovzdušie, nakladanie s odpadom, zmiernenie zmeny klímy a adaptáciu na ňu v Česku, Dánsku, Estónsku, Fínsku, Holandsku, Litve, Lotyšsku, Poľsku, Slovinsku, vo Francúzsku a na Cypre. V tlačovej správe o tom informuje Európska komisia s tým, že projekty prispievajú k zelenej obnove po pandémii ochorenia COVID-19 a podporujú ciele Európskej zelenej dohody – do roku 2050 dosiahnuť v EÚ klimatickú neutralitu a nulové znečistenie.

Integrované projekty umožňujú členským štátom zhromaždiť dodatočné zdroje financovania z EÚ vrátane poľnohospodárskych, štrukturálnych, regionálnych a výskumných fondov, ako aj vnútroštátne finančné prostriedky a investície súkromného sektora. Očakáva sa, že spomenutých 11 projektov, ktoré vybrali na základe výzvy na predkladanie návrhov na rok 2020, celkovo získa viac ako 10 miliárd eur z doplnkových fondov.

Viac..  Robert Hajšel: Do roku 2040 budú musieť domy vykurovať kotlami, ktoré nie sú poháňané fosílnymi palivami

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

zivotne prostredie, priroda

Europoslanci rozšírili zoznam environmentálnych trestných činov a sankcií

Europarlament schválil nové pravidlá týkajúce sa trestných činov proti životnému prostrediu a súvisiacich sankcií. Nová …

Consent choices