stefanec
Ivan Štefanec, europoslanec /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Ivan Štefanec: Ukrajinci bojujú proti vojnovému zločincovi, zaslúžia si byť v EÚ

Európsky parlament podporil proces vstupu Ukrajiny do Európskej únie. Podľa europoslanca a vedúceho slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivana Štefanca (KDH) ide o začiatok ďalšej epochy nie len pre Ukrajinu, ale aj pre Európu. Odvaha a obetavosť Ukrajincov si zaslúži to najvyššie ocenenie v podobe štatútu kandidátskej krajiny EÚ. Európa zároveň odsudzuje popri  činoch Ruska aj bieloruské vojenské zapojenie sa do konfliktu. 

„Ukrajinci bojujú aj za našu slobodu proti vojnovému zločincovi z Kremľa a my im dávame jasný signál európskej podpory,“ hovorí Ivan Štefanec.

Zelenskyj v europarlamente vyzval európskych lídrov, aby dokázali ich solidaritu s Ukrajinou

Ukrajina bojuje o prežitie. V utorok to Európskemu parlamentu (EP) počas mimoriadnej rozpravy o ruskej invázii povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa s poslancami spojil na diaľku. „Bojujeme len za našu zem a našu slobodu,“ vyjadril sa ukrajinský prezident, čím podľa spravodajského portálu CNN dojal aj prekladateľa do angličtiny. „Bojujeme o život… Bojujeme o prežitie. Toto je naša najvyššia motivácia. Bojujeme však aj za to, aby sme boli rovnocennými členmi Európy,“ povedal tiež Zelenskyj, ktorý pred prejavom aj po ňom zožal v sále veľký potlesk.

Zelenskyj tiež vyzval európskych lídrov, aby dokázali ich solidaritu s Ukrajinou. „Dokázali sme našu silu. Dokázali sme, že sme minimálne rovnakí ako vy. Dokážte nám, že ste s nami. Dokážte nám, že nás nenecháte. Dokážte nám, že ste vskutku Európania,“ apeloval Zelenskyj.

Viac..  Peter Pollák: Nová legislatíva o umelej inteligencii možno už o dva roky nebude stačiť

Predsedníčka EP Roberta Metsola sa Zelenskému poďakovala za to, že ukazuje svetu, čo to znamená postaviť sa nepriateľovi a uviedla, že europarlament uznáva európsku perspektívu Ukrajiny a víta jej žiadosť o udelenie statusu kandidátskej krajiny. Ako sa uvádza v tlačovej správe z EP, tiež počas zasadnutia predložila štyri dôležité princípy pre budúcnosť Európskej únie – Európa sa už nemôže spoliehať na zemný plyn z Ruska, Európa nesmie prijímať peniaze Kremľa a tváriť sa, že je to bez záväzkov, investície do obrany musia ísť v súlade s rétorikou a je dôležité bojovať proti dezinformačnej kampani Kremľa.

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices