migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska únia chce rozvíjať spoluprácu v boji s nelegálnou migráciou

Európska únia chce rozvíjať spoluprácu, aby sa tak zvýšila efektivita a úroveň návratov neregulárnych migrantov na východnej stredomorskej a západobalkánskej ceste. S týmto cieľom sa vo Viedni konala ministerská konferencia pre návraty, ktorú zorganizovalo Federálne ministerstvo vnútra Rakúska v spolupráci so Spoločnou koordinačnou platformou zameranou na oblasť migračnej politiky. Slovensko zastupoval minister vnútra Roman Mikulec.

Na konferencii sa zúčastnili delegácie štátov EÚ, západného Balkánu, zástupcovia Európskej komisie, EÚ agentúr, Medzinárodného centra pre rozvoj migračnej politiky (ICMPD) a Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM).  Európska únia zaznamenáva vysoký prísun nelegálnych migrantov práve na trase východného Stredomoria a západného Balkánu. K úspešnej realizácii návratov a prerušeniu nelegálnych migračných trás má napomôcť zintenzívnenie komunikácie s krajinami pôvodu a tranzitu pozdĺž celej tejto trasy.

„Pre efektívne zvládanie nelegálnej migrácie je potrebné podpísať statusové dohody so všetkými krajinami západného Balkánu vrátane Severného Macedónska. Vyzdvihnúť chcem aj prácu agentúry Frontex, ktorej mandát bol posilnený. Považujem za podstatné čo v najväčšej možnej miere využívať kapacity a možnosti,  ktoré nám agentúra ponúka,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec. Dodal, že z pohľadu Slovenskej republiky je dôležité zabezpečiť podporu kapacít v tretích krajinách, a to najmä na balkánskej trase, ktorá má rozhodujúci vplyv na migračné toky v našom regióne. Spoločná koordinačná platforma začala svoju činnosť 1. januára 2021 s cieľom efektívneho boja proti nelegálnej migrácii na východostredomorskej trase.

Viac..  Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

Témou konferencie bola aj aktuálna situácia na Ukrajine. V súvislosti s potenciálnym vznikom konfliktu na území Ukrajiny Slovenská republika realizuje pravidelný monitoring situácie a prebieha intenzívna komunikácia s príslušnými orgánmi Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny, so Zastupiteľským úradom SR  v Kyjeve a s partnermi v EÚ . Pohotovostné plány sú pravidelne aktualizované pre viaceré možné scenáre vývoja situácie vrátane prípravy potrebných kapacít pre prílev štátnych príslušníkov tretích krajín na vonkajších hraniciach.

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: Revízia európskeho rozpočtu prinesie viac peňazí aj na boj s nelegálnou migráciou

Poslanci Európskeho parlamentu na dnešnom plenárnom zasadnutí diskutovali s predsedníčkou Komisie a predsedom Rady o …

Consent choices