hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: TV JOJ.

Europoslanec Hojsík: Ukrajine musíme pomôcť, patrí do EÚ

BRATISLAVA / Európsky parlament prijal uznesenie, odsúdil útoky voči Rusku, odporučil sankcie a takisto podporil, aby sa Ukrajina stala kandidátskou krajinou na členstvo v Európskej únie. Čo bude teraz nasledovať nám povie europoslanec Martin Hojsík.

hojsíkChcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Čo bude nasledovať?

V prvom rade musí nasledovať pomoc Ukrajine. To je to najdôležitejšie a pomoc utečencom pred vojnou. To je to, čo potrebujeme teraz nevyhnutne robiť. Perspektíva členstva Ukrajiny v EÚ nie je niečo, čo sa dá urobiť zo dňa na deň, ani počas jedného roka. Sami sme za lepších okolností vyjednávali niekoľko rokov. Dôležité je jasne povedať Ukrajincom, či si myslíme, že patria k nám. To od nás chceli vedieť. A my si myslíme, že áno. Ukrajina je európska, tak tu musí byť, a o to sa musíme všetci snažiť.

Je reakcia na konflikt v Ukrajine dostačujúca?

Z prvých 24 hodín musím povedať, že som mal obavy, ale potom sa naozaj veci začali hýbať. Vždy sa dá robiť viac, vždy sa dá robiť niečo lepšie, ale som rád, že konáme spoločne, ako Európa sme sa veľmi silno zjednotili. Jasne sme povedali kto je v tomto konflikte dobrý – Ukrajina a kto je agresor. Podľa mňa útočenie na civilné oblasti nevyprovokovanou agresiou, vojnou, napadnutím cudzieho štátu je vojnový zločin a môže zaň Putinov režim.

Tento týždeň v Európskom parlamente vystúpil prostredníctvom liniek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Mnohí hovoria, že to bol veľmi silný prejav. Vy ste tam boli, aký dojem to na Vás zanechalo?

Vystúpil tam prezident Zelenskyj aj predseda ukrajinského parlamentu. Potom sme ešte mali aj videohovor s podpredsedníčkou ukrajinskej vlády v našom poslaneckom klube. Priznám sa, že ešte teraz mám z toho zimomriavky. Bol to veľmi ľudsky silný príhovor. On povedal – my chceme, aby naše deti mali šancu žiť. Také jednoduché to je.

Nie často sa stáva, že v Európskom parlamente sa poslanci postavia a tlieskajú. Myslím, že tlieskali minútu v kuse. Väčšina, nie všetci. Tu musíme spomenúť aj nášho europoslanca Uhríka. On sa zabával na telefóne.

Jeho príhovor na túto tému bol „odmenený“ výkrikmi „hanba!“ Naozaj, je smutné sledovať tohto pána, ktorý reprezentuje časť slovenských voličov a voličiek a je to človek, ktorý je tam v zásade do počtu. Možno si urobí peknú šou na sociálnych médiách, ale je tak extrémistický, že ani extrémisti v Európskom parlamente s ním nespolupracujú.

Ale zato bol hviezdou na ruskom Pervom kanale…

V Nórsku to boli takzvaní Quislingovci, piata kolóna… Ľudia, ktorí napomáhajú, povedzme si rovno, nepriateľskému režimu. Tým pádom sa veľmi hodia na propagandu.

Veľa sa hovorí o tom, že sa musíme odpojiť od ruského plynu. A teda nielen od plynu. Dá sa to vôbec?

Nedá sa to zo dňa na deň. Ja to však hovorím už roky, že tá najlepšia energia pre Slovensko je zo Slovenska. Tá energetická nezávislosť má nielen výhody pre ochranu planéty, pre riešenie klimatickej krízy. Má výhody aj pre našu bezpečnosť. Pretože, keď si zoberiete, ak Podpoľanie ako región neplatí za plyn von, ale dokáže si z miestnych zdrojov vyrobiť energiu, tak tie peniaze tam zostanú. To je niečo, čo sme mali začať robiť už včera. Ministerstvo by malo prestať dotovať plynové kotlíky na nahrádzanie dreva pre lepšie ovzdušie. Tá energia, za ktorú neplatíte, je zadarmo. A to je to, do čoho by sme mali v prvom rade ísť. Investovať aj európske peniaze – a tie sú teraz k dispozícii – a rozbehnúť to čím skôr.

Je to veľmi komplikované, pretože bez ruského plynu a bez ruskej ropy sa nezaobídeme. Dá sa to vyriešiť rýchlo? Čo nás čaká?

Vieme masívne začať znižovať našu závislosť. Diverzifikovať. Vieme nakupovať z iných zdrojov. Musíme v tomto ako Európa postupovať jednotne, aby sme predišli cenovým šokom. Plyn je drahý iba na európskej burze. Nikde inde vo svete. Potrebujeme spoločne nakupovať plyn už od začiatku leta, mať povinnosť naplniť zásobníky a celý čas pracovať na tom, aby sme znižovali závislosť od dovozu energií nielen z Ruska, ale aj z ostatných častí sveta.

Viac..  Michal Wiezik: Za ochranu vlka, na Slovensku aj v EÚ. VIDEO

Keď cestujeme v rámci EÚ so zvieratami, musíme si vybavovať rôzne dokumenty, ako je to v prípade Ukrajincov, ktorí majú majetok v igelitkách a v rukách psíka a utekajú pred vojnou?

Na vstup do EÚ musí byť domáce zviera zaočkované, začipované a musí mať zvierací pas. To sa v tejto situácii nedá vybaviť. Aj preto som rád, že úrady EÚ povolili vstup utekajúcim Ukrajincom aj s ich domácimi miláčikmi. Nie je to len kvôli tým zvieratám, ale aj preto, že keď si predstavíte, že s deťmi utekáte, tak to, že môže so sebou zobrať to zvieratko je pre tie deti nesmierne dôležité, psychicky upokojujúce. Dočasne teda boli pozastavené tieto opatrenia. Snažíme sa, aby bola zabezpečená starostlivosť a potrava o zvieratá. V spolupráci s košickou veterinou sa snažíme, aby tie zvieratá boli čipované a očkované, keďže tu môžu zostať dlhšie. Aby to bolo čo najskôr uvedené do poriadku.

Vieme aj my nejako pomôcť?

V tomto momente nie, bola naozaj veľká reakcia ľudí, ktorí žijú v regióne, ktorí pomohli aj so starostlivosťou o zvieratá. V tomto momente netreba, ale keď bude treba budem určite informovať na sociálnych sieťach.

Množstvo ľudí zostalo na Ukrajine so zvieratkami, ktoré boli v útulku. Boli to hlavne zamestnanci útulkov. Pravdepodobne by možno bola iniciatíva aj v tomto smere. Možno urobiť nejakú zbierku pre zvieratá na Ukrajine.

Ako je Únia pripravená na prílev utečencov? Chystajú sa aj nejaké kvóty?

Kvóty sa nechystajú, pretože členské krajiny sú pripravené a ochotné pomáhať. Všetci cítia jasnú solidaritu. Množstvo Ukrajincov už je v Európskej únii a množstvo tých utečencov sa snaží spojiť so svojimi príbuznými. Je tu zatiaľ veľmi silná ochota a ja dúfam, že vydrží. Musíme utečencov z Ukrajiny čo najskôr zapojiť do spoločnosti. Deti potrebujú chodiť do školy. Tí ľudia chcú pracovať, oni potrebujú byť užitoční. Nie je príjemné sedieť v izbe a strachovať sa o svojich blízkych a svoju domovinu. To je to, čo musíme urobiť, aby mohli byť platnou súčasťou spoločnosti.

Má Únia pripravené plány aj na pesimistické scenáre? Tých ľudí môžu byť milióny.

Neviem povedať nakoľko sú vypracované plány. Aj preto to bude závisieť od toho, ako sa k tomu postavíme ako ľudia. Nie je to niečo čo skončí zajtra. Je to smutné, ale na to najhoršie sa musíme ešte pripraviť, ale ja som presvedčený, že ľudia na Slovensku majú srdce. Je to o obyčajnej ľudskosti, o pomoci blížnemu, ktorý naozaj uteká pred nepredstaviteľnými hrôzami. A tí ľudia chcú byť súčasťou spoločnosti, kým sa budú môcť vrátiť, lebo oni sa chcú vrátiť domov. Všetky krajiny EÚ zavádzajú status dočasného utečenca.

Ďalšie informácie nájdete na www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices