lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. Reprofoto: TV JOJ.

Europoslankyňa Miriam Lexmann: Európska únia sa musí usilovať o integráciu Ukrajiny

BRATISLAVA / „To, ako dnes zareagujeme na Putinovu agresiu proti Ukrajine a jej ľudu, bude definovať svet, v ktorom budeme v budúcnosti žiť,“ povedala europoslankyňa Miriam Lexmann. Tieto slová boli súčasťou prejavu, s ktorým vystúpila v pléne Európskeho parlamentu pred niekoľkými dňami.

Europoslankyňa Miriam Lexmann oceňuje postoj Slovenska, ako sa postavilo k vojne na Ukrajine. „Ten konflikt je pre nás obrovským budíčkom, vyžiadal si množstvo obetí a mali by sme si uvedomiť, že zahraničnú politiku je potrebné robiť inak. Sankcie boli cielené a potrebné. My spoluprácou s Putinom nepriamo financujeme vojnu na Ukrajine,“ povedala.

Lexmann poukazuje aj na tyraniu Ruska proti vlastným občanom: „Minimálne 15-tisíc ľudí je vo väzení kvôli tomu, že sa postavili režimu. Mali by sme sa postaviť proti tým, ktorí financujú konflikt.“ Desať rokov sa na Slovensku hovorí o zmene energií a odtrhnutí od závislosti na ruskom plyne. „Je to pre nás bolestivé, pretože sme sa nedokázali odstrihnúť ani od Nordstream 2. Bude to ťažké, ale týmto len podporujeme vojnu,“ uviedla.

Ukrajina žiada o zrýchlené prijatie do Európskej únie. „Je to jedna z vecí, v ktorej sme zlyhali. My sme nedokázali ani odkomunikovať, že každá krajina, ktorá je v Európe a spĺňa kritéria, môže byť prijatá do Únie,“ vyjadrila sa europoslankyňa. „Momentálne vítam kroky, že sme sa vrátili k integrácii. Parlament teraz požiadal radu a tá požiada komisiu, aby vypracovala dokument o tom, či Ukrajina môže byť prijatá do Európskej únie. Tento proces začal, ale nebude veľmi rýchly. Snažím sa tlačiť na to, aby sme hľadali aj iné formy integrácie,“ povedala. „Na začiatok by boli prizývaní k dôležitým radám a boli by medzi nami, aj keď ešte nebudú riadnym členom Európskej únie,“ dodala Lexmann.

Viac..  Peking kritizuje EK za vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín

Ďalšie informácie nájdete aj na www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Prijali sme legislatívu, ktorá má chrániť nezávislosť a vyváženosť médií

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices