bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Bilčík vyzval listom EK na urýchlené dobudovanie infraštruktúry pre odpojenie EÚ od ruského plynu

Europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP), dnes listom vyzval predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyen, eurokomisárku pre energetiku Kadri Simson a eurokomisára pre susedstvo a rozšírenie Olivéra Várhelyiho, aby európskym krajinám pomohli odstrihnúť sa od ruského plynu.

Po viacerých konzultáciách so špičkovými odborníkmi na energetiku Bilčík navrhol, aby:

  1. sa opätovne začali rokovania medzi Španielskom a Francúzskom a obnovila sa výstavba plynovodu MIDCAT, ktorá bola v roku 2019 zastavená. Španielsko má množstvo LNG terminálov na skvapalnený plyn, avšak nemá dostatočné prepojenie s Francúzskom, aby tento plyn mohol byť prepravený ďalej k nám.

  2. zahájila urýchlené budovanie novej prípojky Waidhaus medzi Nemeckom a Českou republikou, aby bolo možné prepraviť plyn na Slovensko a do krajín v európskom susedstve.

  3. zahrnula krajiny západného Balkánu, Ukrajinu a Moldavsko do plánov na zaistenie dostatočných zásob plynu na nadchádzajúcu zimu a podporila projekty, ktoré by tieto krajiny lepšie prepájali s EÚ.

Viac..  Michal Wiezik: Europarlament pripravil legislatívu proti obchádzaniu sankcií

Tieto projekty by mali byť financované z eurofondov ako „dôležité projekty spoločného európskeho záujmu“.

Režim v Kremli využíva dovoz plynu do Európy na svoje svoje politické ciele a drží EÚ, a to najmä strednú Európu, ako rukojemníkov. EÚ musí čo najskôr zabezpečiť, aby nákupom fosílnych palív z Ruska nepriamo nefinancovala dobyvačnú vojnu Ruska na Ukrajine.

List europoslanca Bilčíka podporilo 20 europoslancov z 3 najväčších politických frakcií.

List od J. Bilčíka pre EK

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices