Utečenci z Ukrajiny. PHOTO: © European Union 2022 - EC

Mimoriadna rada ministrov vnútra krajín EÚ k Ukrajine: spoločné riešenie utečeneckej krízy

Minister vnútra Roman Mikulec sa v pondelok 28. marca zúčastnil mimoriadnej Rady ministrov vnútra členských štátov EÚ  zvolanej k situácii na Ukrajine. Hlavnou témou bolo spoločné, európske riešenie pri koordinácii utečencov prúdiacich z Ukrajiny.

Diskusia sa zamerala na rozsah materiálnej a finančnej podpory určenej členským štátom štátom vrátane Slovenska, či už ide o iniciatívu CARE umožňujúcu členským štátom použiť na pokrytie výdavkov na prijímanie utečencov sumy, ktoré sú k dispozícii z programovania kohéznych fondov, alebo revíziu pravidiel týkajúcich sa európskych fondov pre oblasť vnútra, ktorá zase umožňuje uvoľniť finančné prostriedky dostupné v národných programoch členských štátov v rámci programovania fondu „azyl, migrácia a integrácia“ (AMIF).  „Teší ma, že už aj Európsky parlament podporil návrhy Komisie k iniciatíve CARE a revízii pravidiel týkajúcich sa európskych fondov pre oblasť vnútra,“ skonštatoval vo svojom vystúpení minister vnútra Roman Mikulec.

Slovensko sa zapojilo do iniciatívy Česka zameranej na ešte väčšiu flexibilitu využitia  finančných zdrojov vo fondoch pre oblasť vnútra, najmä z tzv. núdzovej pomoci (EMAS).

Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johannson zároveň predstavila desaťbodový plán pri zvládaní utečeneckej krízy spôsobenej vojenským konfliktom na Ukrajine. Plán záhŕňa napríklad prepojenie informačných systémov členských štátov, tak, aby každá krajina mala prehľad o utečencoch z Ukrajiny a ich statuse v konkrétnom členskom štáte, pomoc Európskej komisie pri zriaďovaní humanitárnych hubov, ako aj zefektívnenie boja proti obchodovaniu s ľuďmi aj za účasti Europolu.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Európska komisia opätovne vyzvala požiadala členské štáy na prijímanie ukrajinských utečencov z Moldavska, pričom Slovensko ako štát v nárazníkovej zóne poskytne Moldavsku humanitárnu pomoc.

Minister vnútra Roman Mikulec informoval o utečeneckej situácii na Slovensku a krokoch, ktoré sú v tejto súvislosti vykonávané. V otázke boja proti obchodovaniu s ľuďmi minister vnútra ubezpečil, že na hraničných priechodoch aj mimo hranice sa monitorujú podozrivé aktivity a vozidlá, ktorých posádky by mohli byť potenciálnymi páchateľmi, resp. obeťami obchodovania s ľuďmi.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia poskytla Ukrajine 1,5 miliardy eur na preklenovacie financovanie

Komisia vyplatila Ukrajine druhú splátku mimoriadneho preklenovacieho financovania v rámci nástroja pre Ukrajinu vo výške …

Consent choices