ropa
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Macron si želá zastavenie dodávok uhlia a ropy z Ruska, nemecká ministerka chce zákazať ruský plyn

Francúzsky prezident Emmanuel Macron si želá ešte tento týždeň úplné zablokovanie dovozu ruského uhlia a ropy do Európskej únie (EÚ). Ako informuje spravodajský portál CNN, vyjadril sa tak po tom, ako sa podľa vlastných slov dozvedel o „vojnových zločinoch“ v ukrajinskom meste Buča.

Macron v pondelok pre francúzske rádio France Inter povedal, že sú „veľmi jasné známky“ toho, že v Buči boli spáchané vojnové zločiny a je podľa neho „dosť jasné, že je za ne zodpovedná ruská armáda“. „Nemôžeme to nechať len tak prejsť. Musíme mať sankcie, ktoré budú odrádzať od toho, čo sa tam stalo a toho, čo sa deje v Mariupoli,“ skonštatoval s tým, že bude o ďalších sankciách tento týždeň diskutovať so svojimi európskymi partnermi.

„Tí, ktorí sú za týmito zločinmi, sa za ne musia zodpovedať. Musíme vyslať veľmi jasný signál, že bránime našu spoločnú dôstojnosť a naše hodnoty,“ povedal ďalej a dodal, že „bez spravodlivosti nie je mier“. Francúzsko je podľa prezidenta pripravené pomôcť Ukrajine s vyšetrovaním udalostí v Buči. Odmietol sa však vyjadriť, či by sa mal ruský prezident Vladimir Putin postaviť pred súd za to, čo sa tam stalo.

Ako referuje spravodajský web BBC, nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová sa vyjadrila, že Európska únia by mala zvážiť zákaz dovozu plynu z Ruska.  V rozhovore pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ARD Lambrechtová povedala: „Musí existovať odpoveď. Takéto zločiny nesmú zostať bez odpovede.“ Skonštatovala to na margo zverstiev ruských síl spáchaných na ukrajinských civilistoch na predmestiach Kyjeva. Nemecký kancelár Olaf Scholz tiež povedal, že Putin a jeho podporovatelia „pocítia dôsledky“ svojich činov.

Viac..  EÚ kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií

Rusko dodáva do Európy približne 40 % plynu, čo je dôvod, prečo sa Nemecko a ďalšie európske štáty doteraz zdráhali rozšíriť sankcie namierené proti ruskému energetickému sektoru. Berlín napriek zverstvám na Ukrajine neuvalí okamžité embargo na ruské energie. Povedal to nemecký minister hospodárstva Robert Habeck s tým, že však pracujú na odklone od energií z Ruska. „Pracujeme na embargu s opatreniami, ktoré každý deň poškodzujú (ruského prezidenta Vladimira) Putina. Sme na dobrej ceste a tento týždeň na nej dosiahneme väčší pokrok. Pracujeme na nezávislosti od ruského plynu, uhlia a ropy,“ cituje Habecka spravodajský portál BBC.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Poslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom • Nová smernica prispeje …

Consent choices