čína
PHOTO: © European Union- EP.

Peking kritizoval západné sankcie voči Rusku, no vyzdvihol dôležitosť vzťahov s EÚ

Čína opätovne skritizovala západné sankcie namierené voči Rusku. Udialo sa tak počas samitu najvyšších predstaviteľov Európskej únie a Pekingu. V rámci neho EÚ požiadala Čínu o ubezpečenie, že nepomôže Moskve obchádzať ekonomické opatrenia zavedené v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí tiež pripísalo vinu za vojnu na Ukrajine aspoň čiastočne Spojeným štátom, ktoré podľa Číny presadzovali rozšírenie vojenskej aliancie NATO bližšie k ruským hraniciam.

Na virtuálnom samite sa predseda Európskej rady Charles Michel, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a šéf európskej diplomacie Josep Borrell snažili nájsť u čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a premiéra Li Kche-čchianga signály, že Peking by mohol pomôcť ukončiť vojnu.

„Medzinárodné spoločenstvo, najmä Čína a EÚ, majú vzájomnú zodpovednosť za využitie spoločného vplyvu a diplomacie na ukončenie ruskej vojny na Ukrajine a s ňou spojenej humanitárnej krízy,“ napísal Michel na Twitteri. Li Kche-čchiang zasa v tlačovej správe potvrdil dôležitosť vzťahov medzi Čínou a EÚ a vyjadril nádej, že obe strany „zostanú navzájom otvorené, budú neustále rozširovať prístup na trh, chrániť spravodlivú hospodársku súťaž a podporovať liberalizáciu obchodu a uľahčenie investícií“.

Viac..  Veľvyslanci krajín EÚ rokujú o príprave 14 sankčného balíka voči Rusku

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Európske spoločnosti v Číne hodnotia svoje vyhliadky pesimisticky

Európske spoločnosti, pôsobiace v Číne, hodnotia situáciu na miestnom trhu negatívnejšie ako kedykoľvek predtým. Podiel …

Consent choices