socialne media
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Slovenským víťazom Európskej ceny Karola Veľkého 2022 je Youth United Media

Organizácia Youth United Media zvíťazila v tohtoročnom národnom kole Európskej ceny Karola Veľkého pre mládež. Ocenenie je udeľované projektom podporujúcim európske porozumenie, identitu a integráciu.

Víťaza tohtoročného národného kola Európskej ceny Karola Veľkého pre mládež vybrala trojčlenná porota zložená z poslankýň Európskeho parlamentu Moniky Beňovej (S&D, SK) a Miriam Lexmann (EPP, SK) a zástupcu Slovenského inštitútu mládeže IUVENTA. Vyhlásenie víťaza prebehlo v piatok 22. apríla v bratislavských priestoroch Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

„Veľmi si vážime toto ocenenie, je to výborná motivácia k ďalšej práci na našom projekte. Tešíme sa na májové finále v Aachene,“ vyhlásil zástupca Youth United Media Ilia Boldyrev. Youth United Media je organizácia založená stredoškolskými študentmi, ktorá sa zameriava na písanie článkov o spoločensko-politických otázkach ovplyvňujúcich európsku mládež. Tím Youth United Media pozostáva z mladých ľudí vo veku 16 – 18 rokov z viacerých európskych štátov, ktorí sú podľa vlastných slov oddaní princípom pokroku a hlbšej európskej integrácie. Ich nedávne články sa okrem iného zamerali na príbehy hrdinstva v ukrajinskom konflikte, likvidáciu Európskeho parlamentu mládeže v Bielorusku či homofóbiu v post-sovietskych štátoch.

Ďalší postup

Vyhlásenie prvých troch miest Európskej ceny Karola Veľkého pre mládež sa uskutoční 24. mája v nemeckom meste Aachen. Na slávnostnú ceremóniu sú pozvaní zástupcovia všetkých národných víťazných projektov.

Súvislosti

Európsku cenu Karola Veľkého pre mládež udeľuje každoročne Európsky parlament a Nadácia medzinárodnej ceny Karola Veľkého v Aachene mladým Európanom vo veku od 16 do 30 rokov. Prihlásiť je možné projekty, ktoré podporujú spoluprácu a porozumenie v Európe, posilňujú spoločné povedomie o európskej identite a integrácii, povzbudzujú mladých ľudí k aktívnej účasti na demokratických procesoch v Európe či poskytujú praktické príklady spolužitia Európanov ako jedného spoločenstva.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Tri víťazné európske projekty získajú okrem ceny aj finančnú odmenu vo výške 7.500 eur za prvé miesto, 5.000 eur za druhé miesto a 2.500 eur za tretie miesto na ďalšie rozvíjanie svojich aktivít. Okrem finančnej odmeny bude trojica európskych víťazov pozvaná na návštevu Európskeho parlamentu v Bruseli alebo v Štrasburgu.

Od roku 2008 sa o Európsku cenu Karola Veľkého uchádzalo už viac než 4250 projektov. V roku 2021 zvíťazili na európskej úrovni projekty zamerané na podporu kritického myslenia a rozpoznávania falošných správ, slobody prejavu a medzigeneračného dialógu a sociálnej, kultúrnej a politickej integrácie ľudí s postihnutím v slobodnej, rozmanitej a zjednotenej Európe.

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovenským víťazom Európskej ceny Karola Veľkého 2023 je Vyšehradské mládežnícke fórum

Vyšehradské mládežnícke fórum 2022 zvíťazilo v tohtoročnom národnom kole Európskej ceny Karola Veľkého pre mládež. …

Consent choices