peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Otvorenie rubľového účtu v Gazprombank môže byť porušenie sankcií EÚ, tvrdí predstaviteľ únie

Otvorenie bankového účtu v rubľoch v ruskej banke Gazprombank by mohlo predstavovať porušenie sankcií Európskej únie (EÚ). Ako informuje spravodajský web BBC, povedal to nemenovaný popredný predstaviteľ EÚ.

Možnosť takejto „medzery“ v sankciách EÚ naznačili niektoré európske spoločnosti, predovšetkým nemecký Uniper a rakúska firma OMV, ktoré informovali, že rokujú s Gazpromom o tom, ako platiť za ruský plyn a zároveň dodržiavať sankcie EÚ. Predstaviteľ „európskej dvadsaťsedmičky“ uviedol, že nemá žiadne formálne náznaky o tom, že by si spoločnosti z EÚ zriadili rubľové účty na platby za plyn.

Poľská ministerka životného prostredia Anna Moskwová vyhlásila, že EÚ by mala potrestať členské krajiny, ktoré používajú rubeľ pri platbách za ruský plyn. „Poľsko počíta s dôsledkami pre tieto krajiny,“ poznamenala. Ruský štátny energetický gigant Gazprom v stredu vo vyhlásení uviedol, že úplne zastavil dodávky poľskej plynárenskej spoločnosti PGNiG a bulharskému Bulgargazu po tom, čo odmietli splniť požiadavku Moskvy platiť v rubľoch, namiesto eur alebo dolárov.

Viac..  Akt o digitálnych službách: usmernenie na zmiernenie systémových rizík vo voľbách online

(SITA)

O mam

Consent choices