Europska unia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Prístupové rozhovory Albánska a Severného Macedónska by sa mali začať teraz, vraví eurokomisár Várhelyi

Európska únia tvrdo pracuje na tom, aby presvedčila Bulharsko a Severné Macedónsko na ukončenie sporu a otvorenie cesty pre rokovania o členstve v EÚ pre Severné Macedónsko a Albánsko. Počas návštevy Tirany to povedal eurokomisár pre rozšírenie Európskej únie a susedskú politiku Olivér Várhelyi.

Bulharsko, ktoré vstúpilo do EÚ v roku 2007, zablokovalo začatie týchto rozhovorov a tvrdilo, že Severné Macedónsko nedokázalo dodržať časti dohody o priateľstve z roku 2017 medzi týmito dvoma susednými krajinami. Bulharsko chce, aby Severné Macedónsko vo svojej ústave uznalo etnickú bulharskú menšinu, ale spochybňuje existenciu macedónskej menšiny v Bulharsku.

Lídri EÚ dali v roku 2020 Albánsku a Severnému Macedónsku „zelenú“ na začatie prístupových rokovaní, hoci dátum vtedy nebol stanovený. Keďže úsilie týchto dvoch krajín je prepojené a začatie prístupových rokovaní si vyžaduje jednomyseľný súhlas krajín EÚ, bulharské veto obom znemožnilo napredovať v procese integrácie do EÚ. Várhelyi povedal, že „bezpečnosť EÚ je ohrozená“, a preto by sa prístupové rozhovory mali začať teraz.

Viac..  Európski ľudovci schválili politický manifest pre eurovoľby

Albánsky premiér Edi Rama naznačil, že keď sa patová situácia nevyrieši, Albánsko môže ísť samo vo svojom úsilí začať rozhovory o členstve v EÚ. Povedal, že Albánsko počká do júna a nebude donekonečna čakať na zmenu bulharského postoja.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

Európska komisia odporučila začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou a prerokovala nadchádzajúcu ústnu …

Consent choices