Ursula von der Leyen, predsedníčka Európskej komisie. PHOTO: © European Union

Predsedníčka EK vyzvala, aby nový balík sankcií obsahoval aj zákaz dovozu ruskej ropy

Predsedníčka Európskej komisie v stredu vyzvala 27-členný blok, aby v rámci šiesteho balíka sankcií proti Moskve v súvislosti s jej vojnou na Ukrajine zakázal import ruskej ropy. Ursula von der Leyen tiež navrhla, aby od medzinárodného platobného systému SWIFT odpojili najväčšiu ruskú banku Sberbank a ďalšie dve významné banky.

Von der Leyen v príhovore Európskemu parlamentu v Štrasburgu vyzvala členské štáty Európskej únie (EÚ), aby do šiestich mesiacov postupne ukončili dovoz surovej ropy a do konca roka aj dovoz ropných produktov. „Postaráme sa, aby postupné ukončenie nákupov ruskej ropy bolo usporiadané a v takej forme, ktorá umožní nám a našim partnerom zabezpečiť alternatívne dodávky a minimalizovať dopad na globálne trhy,“ konštatovala Von der Leyen.

Návrhy, ktoré musia byť jednohlasne schválené, si však zrejme vyžiadajú intenzívne rokovania. Samotná Von der Leyen pripustila, že presvedčiť všetkých 27 členských štátov, z ktorých niektoré sú uzavreté pevninou a vysoko závislé od dodávok ruských energií, aby súhlasili so sankciami na ropu, „nebude jednoduché“. Maďarsko a Slovensko sa pritom vyjadrili, že sa nechcú podieľať na sankciách zameraných na ropu, no Von der Leyen nekomentovala, či dostanú výnimku, i keď sa to zdá pravdepodobné.

Viac..  Michal Wiezik: Europarlament pripravil legislatívu proti obchádzaniu sankcií

Predsedníčka Európskej komisia sa tiež vyjadrila, že EÚ by sa mala zamerať na vysokých dôstojníkov ruskej armády a ďalších, ktorí „spáchali vojnové zločiny v Buči“. „Toto vysiela ďalší dôležitý signál všetkým páchateľom kremeľskej vojny: Vieme kto ste. Postavíme vás pred spravodlivosť. Neprejde vám to,“ povedala Von der Leyen pred europoslancami.

Únia sa pritom podľa nej zameria aj na tých, ktorí šíria dezinformácie o vojne. „Zakazujeme v našom vysielacom éteri troch veľkých ruským štátom vlastnených vysielateľov. Už nebudú môcť v EÚ šíriť svoj obsah, akýmkoľvek spôsobom – či cez kábel, satelit, internet alebo cez aplikácie smartfónov,“ doplnila, pričom však nemenovala, o ktorých vysielateľov pôjde.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices