eurovolby
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Budú mať eurovoľby historicky najvyššiu účasť? MV SR rokuje o ich spojení s prezidentskými voľbami

Pripravovaná novela zákona o podmienkach výkonu volebného práva bola témou v poradí tretieho okrúhleho stola zástupcov ministerstva vnútra s predstaviteľmi koaličných strán v utorok 3. mája 2022.

Koaličné strany vyjadrili podporu zmene Ústavy SR, ktorá umožní zavedenie voľby poštou do zahraničia v prípade prezidentských volieb. Predovšetkým však ministerstvo vnútra získalo jednoznačnú politickú podporu pri zámere zosúladiť termíny konania volieb do Európskeho parlamentu a druhého kola konania volieb prezidenta.

Oboje voľby sa budú konať v roku 2024. Pri obidvoch získavajú zvolení kandidáti 5-ročný mandát. Mohli by sa teda konať v rovnakom termíne, tak ako sa to podarilo presadiť pri tohtoročných spojených župných a komunálnych voľbách.

Spôsob, akým zmeny zrealizovať, sa nezaobíde bez zmeny Ústavy, keďže sa dotknú ústavným zákonom určených  lehôt. Presnejšie návrhy by ministerstvo vnútra mohlo mať začiatkom júna, kedy sa plánuje ďalšie stretnutie.  „Od spojenia obidvoch volieb sa očakáva výrazné zvýšenie volebnej účasti  a teda aj posilnenie mandátu úspešných kandidátov vo voľbách do EP, ktoré sa netešia záujmu voličov. Naopak, účasť pri voľbe  hlavy štátu býva vysoká,“ podotkol minister vnútra Roman Mikulec. Ako doplnil, treba spomenúť aj úsporu verejných finančných prostriedkov vynaložených na organizačno-technické zabezpečenie ďalších spojených volieb.

Viac..  M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

V rámci okrúhleho stola sa hovorilo tiež o elektronizácii volebných procesov, napríklad pri registrácii voličov pre voľbu poštou. Tento krok odbremení samosprávy a na druhej strane voličom uľahčí a stransparentní uplatňovanie volebného práva zo zahraničia. K úpravám by malo dôjsť aj v oblasti volebnej kampane.

Iniciatíva ministerstva vnútra vychádza z Programového vyhlásenia, v ktorom sa vláda zaviazala k odbornej diskusii pri analýze volebného systému, k čomu je potrebné v prvom rade nájsť zhodu na politickej úrovni. Následne bude do procesu prizvaná odborná verejnosť a stavovské združenia ako ZMOS, Únia miest Slovenska, SK 8 a podobne.

O mam

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices