Mobil, nabíjačky. PHOTO: ©European Union 2020 - Source: EP

Europarlament a Rada sa dohodli na spoločnej nabíjačke pre prenosné elektronické zariadenia

Do októbra 2024 bude USB-C spoločným nabíjacím portom pre všetky malé a stredne veľké prenosné elektronické zariadenia na území Európskej únie (EÚ). V utorok sa na tom dohodli vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) a Rady EÚ. Predbežná dohoda o zmenenej a doplnenej smernici o rádiových zariadeniach stanovuje jednotné riešenie nabíjania určitých elektronických zariadení, ktoré je cieľom širšieho úsilia eurobloku o väčšiu udržateľnosť produktov, zníženie elektronického odpadu a zjednodušenie životov spotrebiteľov. Parlament o tom informuje na svojej webstránke.

Na základe nových pravidiel spotrebitelia nebudú potrebovať rôzne nabíjačky pri kúpe nových zariadení a vystačia si už len s jednou pre všetky. Bez ohľadu na výrobcu budú mobilné telefóny, tablety, čítačky kníh, slúchadlá, digitálne fotoaparáty, ručné konzoly na videohry či prenosné reproduktory nabíjateľné cez kábel port USB-C. Do 40 mesiacov od nadobudnutia účinnosti sa pravidlám budú musieť prispôsobiť aj notebooky. Harmonizovaná je tiež rýchlosť nabíjania pre zariadenia, ktoré podporujú rýchle nabíjanie, čo používateľom umožňuje nabíjať ich zariadenia rovnakou rýchlosťou s akoukoľvek kompatibilnou nabíjačkou, uvádza sa v správe EP.

Nové pravidlá stanovujú, aby boli nové zariadenia vybavené jasnými informáciami o charakteristike nabíjania, čo má spotrebiteľom uľahčiť zisťovanie kompatibility existujúcich nabíjačiek. Zákazníci si tiež budú môcť vybrať, či chcú kúpiť nové zariadenie s nabíjačkou alebo bez nej. Tieto nové povinnosti povedú k častejšiemu opätovnému používaniu nabíjačiek a pomôžu spotrebiteľom ušetriť až 250 miliónov eur ročne na nepotrebných nákupoch nabíjačiek. Odhaduje sa, že vyradené a nepoužívané nabíjačky predstavujú približne 11-tisíc ton elektronického odpadu ročne.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

Vzhľadom na čoraz rozšírenejšiu technológiu bezdrôtového nabíjania bude Európska komisia oprávnená vypracovať takzvané delegované akty týkajúce sa interoperability nabíjacích riešení.

Parlament a Rada musia dohodu ešte formálne schváliť. Do platnosti vstúpi 20 dní po zverejnení v oficiálnom vestníku EÚ a jej ustanovenia sa začnú uplatňovať po 24 mesiacoch. Nové pravidlá sa nebudú vzťahovať na výrobky uvedené na trh pred dátumom uplatňovania.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Spoločná nabíjačka šetrí peňaženku spotrebiteľa aj životné prostredie

Výbor Európskeho parlamentu pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa posunul ďalej návrh zákona o plánovanej …

Consent choices