brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Únia začala s právnymi krokmi voči Británii v súvislosti s pobrexitovou obchodnou dohodou

Európska únia (EÚ) začína právne kroky proti Spojenému kráľovstvu v reakcii na jeho jednostranné kroky súvisiace s časťami tzv. severoírskeho protokolu, ktorý je súčasťou pobrexitovej obchodnej dohody medzi úniou a Britániou. V stredu o tom informovala Európska komisia.

Londýn chce zmeniť severoírsky protokol tak, aby uľahčil tok niektorých tovarov z Veľkej Británie do Severného Írska. Odstránenie colných kontrol niektorých tovarov by podľa EÚ bolo porušením dohody, ktorú britský premiér Boris Johnson podpísal s EÚ pred menej ako dvoma rokmi.

Na základe dohody dosiahnutej pred odchodom Británie z EÚ zostalo Severné Írsko súčasťou jednotného trhu únie s tovarmi, čo zastrešuje práve spomenutý severoírsky protokol. Cieľom bolo zachovať otvorené hranice medzi Írskom a Severným Írskom.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Vytvorilo to však nové colnice pre tovary prichádzajúce do Severného Írska zo zvyšku Spojeného kráľovstva. Vznikla tak byrokracia a problémy so subdodávkami pre niektoré firmy. Rozhnevalo to tiež severoírskych unionistov, podľa ktorých kontroly podkopávajú rolu Severného Írska v Spojenom kráľovstve a destabilizujú krehkú politickú rovnováhu pre mier v regióne.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices