Jacinda Ardern a Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union 2022

Únia a Nový Zéland uzavreli dohodu o voľnom obchode

Európska únia (EÚ) a Nový Zéland vo štvrtok oznámili, že po štyroch rokoch rokovaní uzavreli dohodu o voľnom obchode. Obchod s Novým Zélandom sa podľa EÚ v dôsledku dohody zvýši o 30 percent, pričom samotné odstránenie ciel ušetrí podnikom 140 miliónov eur na clách ročne. Investičné toky EÚ na Nový Zéland by sa mohli zvýšiť o viac ako 80 percent.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová uviedla, že dohoda poskytuje bezcolný prístup pre 97 percent súčasného novozélandského vývozu do EÚ, pričom 91 percent sa zruší v deň implementácie dohody. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá dosiahnutie dohody označila za historický moment, povedala, že dohoda chráni 200 európskych agropotravinárskych produktov s geografickými ukazovateľmi a zaručuje odstránenie takmer všetkých ciel na vývoz z EÚ na Nový Zéland. Dohoda nadobudne platnosť, keď ju schváli Európsky parlament a ratifikuje Nový Zéland.

Viac..  E. Jurzyca: Ochota Slovákov vynakladať peniaze na zelené projekty naďalej klesá

Bilaterálny obchod s tovarom medzi EÚ a Novým Zélandom v posledných rokoch neustále rastie a v roku 2021 dosiahol takmer 7,8 miliardy eur. EÚ je tretím najväčším obchodným partnerom Nového Zélandu.

Únia prostredníctvom Europolu tiež s Novým Zélandom uzavrela dohodu o bližšej spolupráci v oblasti organizovaného zločinu a terorizmu. Von der Leyenová vysvetlila, že pomôže predchádzať teroristickým útokom a zároveň sa bude zaoberať online teroristickým obsahom.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Štúdia: obchod EÚ otvára nové obchodné príležitosti pre agropotravinárskych vývozcov z EÚ

Štúdia, v ktorej sa posudzuje potenciálny vplyv desiatich dohôd o voľnom obchode (nedávno uzavretých alebo …

Consent choices