brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Šéfovia diplomacie Nemecka a Írska skritizovali snahy Británie o zmeny v obchodnej dohode s EÚ

Nemecko a Írsko odsúdili kroky britskej vlády smerom k jednostrannému prepísaniu častí pobrexitovej obchodnej dohody s Európskou úniou. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková a jej írsky náprotivok Simon Coveney uviedli, že neexistuje „žiadne právne ani politické opodstatnenie“ na zmeny v dohodnutých obchodných pravidlách týkajúcich sa Severného Írska.

Obaja ministri v nedeľu v britských novinách The Observer uviedli, že Británia poruší medzinárodnú dohodu, ktorú súčasný britský premiér Boris Johnson podpísal pred necelými dvomi rokmi. Dodali, že Spojené kráľovstvo ju neuzavrelo „v dobrej viere“.

Londýn chce zmeniť severoírsky protokol tak, aby uľahčil tok niektorých tovarov z Veľkej Británie do Severného Írska. Odstránenie colných kontrol niektorých tovarov by podľa EÚ bolo porušením dohody. Na základe nej zostalo Severné Írsko súčasťou jednotného trhu únie s tovarmi, keďže cieľom bolo zachovať otvorené hranice medzi Írskom a Severným Írskom.

Vytvorilo to však nové colnice pre tovary prichádzajúce do Severného Írska zo zvyšku Spojeného kráľovstva. Vznikla tak byrokracia a problémy so subdodávkami pre niektoré firmy. Rozhnevalo to tiež severoírskych unionistov, podľa ktorých kontroly podkopávajú rolu Severného Írska v Spojenom kráľovstve a destabilizujú krehkú politickú rovnováhu pre mier v regióne.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

EÚ pohrozila odvetou, čo vyvolalo obavy z obchodnej vojny medzi dvoma hlavnými hospodárskymi partnermi. Veľvyslanec bloku v Británii Joao Vale de Almeida nedávno povedal, že britský plán je „nezákonný, pretože je porušením práva EÚ, práva Spojeného kráľovstva a medzinárodného práva“.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií

Európska únia v utorok vyjadrila znepokojenie po tom, ako izraelský parlament schválil nový zákon oprávňujúci …

Consent choices