Europska unia

Európska únia investuje 1,8 miliardy eur do projektov čistých technológií

Európska únia investuje 1,8 miliardy eur do 17 veľkých inovačných projektov čistých technológií. Ako referuje oficiálna stránka Európskej komisie, udeje sa tak v rámci tretieho kola udeľovania grantov z Inovačného fondu.

Granty zo spomenutého fondu budú plynúť v snahe pomôcť dostať na trh prelomové technológie v energeticky náročných priemyselných odvetviach, v sektore vodíka, energie z obnoviteľných zdrojov, v infraštruktúre zachytávania a ukladania oxidu uhličitého a vo výrobe kľúčových komponentov na uskladňovanie energie a pri obnoviteľných zdrojoch energie. Vybrané projekty sa sa budú realizovať v deviatich krajinách – Bulharsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Island, Nemecko, Nórsko, Poľsko a Švédsko.

„Dnes schválené granty podporujú inovačné podniky v celej Európe, aby mohli vyvíjať špičkové technológie, ktoré potrebujeme ako motor zelenej transformácie. V porovnaní s prvým kolom udeľovania grantov sme dostupné finančné prostriedky zvýšili o 60 %, čo nám umožňuje zdvojnásobiť počet podporovaných projektov. Je to obrovská podpora dekarbonizácie energeticky náročných priemyselných odvetví v Európskej únii,“ skonštatoval výkonný podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

Okrem toho Európska investičná banka podporí rozvoj až 20 projektov, ktoré sú sľubné, ale ešte nie dostatočne vyzreté na to, aby im mohol byť poskytnutý grant. Tieto návrhy projektov oznámia vo štvrtom kvartáli tohto roka.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

vlajky

EK: dohoda o zabezpečení odolnosti a konkurencieschopnosti výroby čistých technológií v EÚ

Komisia víta predbežnú politickú dohodu, ktorú dosiahli Európsky parlament a Rada o zákone o čistom …

Consent choices