EÚ podpísala s Azerbajdžanom memorandum o strategickom partnerstve v oblasti energetiky

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a prezident Azerbajdžanu Ilham Alijev podpísali nové memorandum o porozumení o strategickom partnerstve v oblasti energetiky. Informuje o tom oficiálny web výkonnej zložky Európskej únie.

„Týmto novým memorandom o porozumení dnes otvárame novú kapitolu v našej spolupráci v oblasti energetiky s Azerbajdžanom, kľúčovým partnerom v našom úsilí o odpútanie sa od ruských fosílnych palív,“ uviedla Von der Leyenová.

Podľa nej sa EÚ usiluje posilniť existujúce partnerstvo s Azerbajdžanom, ktoré „zaručuje stabilné a spoľahlivé dodávky plynu do EÚ prostredníctvom južného koridoru zemného plynu“, a zároveň kladie základy „dlhodobého partnerstva v oblasti energetickej efektívnosti a čistej energie“. „Spoločne sa usilujeme o dosiahnutie cieľov Parížskej dohody. Energetika je však len jednou z oblastí, v ktorých môžeme posilniť našu spoluprácu s Azerbajdžanom, a teším sa, ako naplno využijeme potenciál našich vzťahov,“ dodala šéfka Európskej komisie.

Memorandum obsahuje aj záväzok zdvojnásobiť kapacitu južného koridoru zemného plynu, aby do roku 2027 dodával do EÚ najmenej 20 miliárd metrov kubických ročne. „Prispeje to k cieľom diverzifikácie uvedeným v pláne REPowerEU a pomôže Európe skoncovať so závislosťou od ruského plynu. Na základe posilnenej spolupráce v oblasti energetiky Azerbajdžan už teraz zvyšuje dodávky zemného plynu do EÚ z 8,1 miliardy metrov kubických v roku 2021 na predpokladaných 12 miliárd metrov kubických v roku 2022,“ uvádza Európska komisia.

Viac..  Europarlament prijal stanovisko k zásadnej reforme Colného kódexu EÚ

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje predĺžiť núdzové opatrenia v oblasti energetiky o jeden rok

Komisia navrhla Rade predĺženie platnosti niekoľkých núdzových opatrení EÚ zavedených minulý rok na riešenie energetickej krízy. Hoci je …

Consent choices