jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: European Union 2022.

Eugen Jurzyca o možnom zdaňovaní neočakávaných ziskov energetických spoločností

Daň z neočakávaného zisku je daň uplatňovaná na spoločnosti, ktorých príjmy výrazne narástli v dôsledku okolností alebo udalostí, za ktoré nie sú zodpovedné. Niektoré krajiny, ako napríklad Taliansko, Rumunsko a Spojené kráľovstvo, začali tento druh dane nedávno vyberať. Európska Komisia v marci navrhla, aby takúto daň zaviedli voči energetickým spoločnostiam všetky členské štáty EÚ.

Europoslanec Jurzyca: Z vyšších ziskov sa už teraz platia aj vyššie dane

„Zisky sú zdanené, očakávané aj neočakávané. Z vyšších ziskov sa už teraz platia aj vyššie dane. Tak vyzerá spoločenská dohoda v úspešných ekonomikách. Ak by sme ju chceli častejšie porušovať, napríklad tak, že pri náraste ziskov vyrúbime špeciálne dane, tak dlhodobo znížime investície do dotknutých podnikov a odvetví. Pod úroveň očakávanú podnikmi aj občanmi. Napríklad aj do čistejších a efektívnejších technológií,“ hovorí Eugen Jurzyca /SaS, ECR/.

Podľa návrhu členské štáty môžu zvážiť zavedenie dočasných daňových opatrení, ktoré sa budú uplatňovať na neočakávané príjmy. Podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu by sa vďaka takýmto fiškálnym opatreniam zacieleným na vysoké výnosy mohlo v roku 2022 sprístupniť až 200 mld. EUR, ktoré by čiastočne kompenzovali vyššie účty za energiu 11 . Takéto opatrenia by nemali byť retroaktívne, mali by byť však technologicky neutrálne a výrobcom elektriny by mali umožniť pokryť svoje náklady, pričom by mali chrániť dlhodobé signály trhu a signály o cene uhlíka. Členské štáty môžu zároveň použiť vyššie príjmy z ETS, než sa pôvodne očakávalo. Príjmy z obchodovania s emisnými kvótami EU ETS dosiahli od 1. januára 2021 do 28. februára 2022 výšku takmer 30 mld. EUR

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Podľa usmernenia Európskej komisie by sa členské štáty mohli výnimočne rozhodnúť, že prijmú daňové opatrenia, ktorých cieľom je zachytiť časť výnosov, ktoré dosahujú niektorí výrobcovia elektrickej energie. Viacerí europoslanci však upozorňujú, že týmto zásahom by sa deformoval trh.

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices