slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Agentúra Fitch ponechala Slovensku nezmenený úverový rating, no výhľad zmenila na negatívny

Ratingová agentúra Fitch Ratings ponechala úverový rating Slovenska na úrovni „A“. Vo svojej správe oceňuje členstvo v Európskej únii a eurozóne, konkurencieschopný export, stabilné priame zahraničné investície, či kvalitu v riadení krajiny. Pre zvýšené riziko dodávok energie z Ruska však mení výhľad z pôvodne stabilného na negatívny. Vyhlásenie ratingovej agentúry sprostredkovalo Ministerstvo financií SR.

V tomto roku agentúra odhaduje deficit bežného účtu na úrovni 4 % HDP, ktorý sa s postupným zlepšovaním vonkajších podmienok v rokoch 2023 až 2024 zmierni v priemere na 1,8 %. Kľúčová ostáva podľa správy výkonnosť automobilového sektora, ktorá predstavuje približne 25 % celkového exportu. „Celkovo neočakávame zásadné zmeny v pozícii čistého zahraničného dlhu krajiny, keďže stabilný prílev priamych zahraničných investícii podporuje platobnú bilanciu krajiny,“ uvádza Fitch.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Fitch vo svojej správe zdôvodňuje zmenu výhľadu zo stabilného na negatívny oslabením rastu HDP, na 2 % v tomto roku 2022 a na 1,9 % v roku 2023, a to pre obavy z nedostatku množstva energií v Európe. Súkromná spotreba bude aj napriek sérii podporných opatrení domácností čeliť vyšším inflačným tlakom.

(SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

orban

Fitch: Ak Maďarsko nedostane peniaze z fondu EÚ na obnovu, naruší to dôveru

Zlyhanie Maďarska pri schvaľovaní reforiem na odblokovanie financií fondov Európskej únie (EÚ) na obnovu poškodí …

Consent choices