Peter Szijjarto
Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. PHOTO: © European Union.

Budapešť vylučuje ďalšie energetické aj vízové sankcie voči Rusku

Maďarská a estónska vláda sa zhodujú, že vojna na Ukrajine sa musí čo najskôr skončiť. Na energetické sankcie však majú rozdielne názory. Referuje o tom web hungarytoday.hu.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó telefonoval so svojím estónskym náprotivkom Urmasom Reinsaluom. Szijjártó vo svojom príspevku na Facebooku napísal, že obaja súhlasia s tým, že vojna na Ukrajine sa musí čo najskôr skončiť. Svojmu kolegovi pripomenul, že je v záujme Maďarska ako susednej krajiny, aby bol čím skôr pokoj.

Szijjártó zdôraznil, že sa líšia v hodnotení, či sankcie prispejú k tomuto cieľu. Poznamenal, že „rýchlo dal jasne najavo“, že Maďarsko vylučuje akékoľvek rokovania o ďalších energetických sankciách proti Rusku. „V súčasnosti je fyzicky nemožné zabezpečiť dodávky ropy a plynu do Maďarska bez ruských zdrojov energie a nedovolíme, aby boli Maďari nútení platiť cenu vojny,“ zdôraznil.

Viac..  EÚ kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií

Energetické sankcie podľa maďarského ministra poškodzujú Európu viac ako Rusko, takže ich sprísnenie by išlo úplne proti zdravému rozumu. Szijjártó taktiež napísal, že v súlade s postojom nemeckého kancelára Olafa Scholza maďarská vláda nepodporuje sprísnenie alebo obmedzenie vydávania víz ruským občanom.

Reinsalu nedávno kritizoval postoj Maďarska k vojne na Ukrajine a obvinil krajinu z podkopávania európskej jednoty. V dôsledku toho bol estónsky veľvyslanec predvolaný na ministerstvo zahraničných vecí v Budapešti.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Poslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom • Nová smernica prispeje …

Consent choices