Vlajky Ukrajina - EÚ. PHOTO: PHOTO: © European Union 2022 - EP

Únia dodá Ukrajine 5,5 milióna jódových tabliet

Európska únia (EÚ) vyhovela žiadosti ukrajinskej vlády o jódové tablety na zvýšenie ochrany obyvateľov v okolí Zaporižžskej jadrovej elektrárne, ktorá je pod kontrolou ruských ozbrojených síl. Koordinačné centrum Európskej únie pre reakcie na núdzové situácie (ERCC) rýchlo zmobilizovalo 5,5 milióna jódových tabliet prostredníctvom Mechanizmu civilnej ochrany EÚ. Na svojej internetovej stránke o tom v utorok informovala Európska komisia.

Ide o päť miliónov tabliet z núdzových rezerv mechanizmu rescEU a o pol milióna tabliet, ktoré poskytlo Rakúsko. Celková finančná hodnota zmobilizovaných tabliet je viac ako 500-tisíc eur. Podstatnú časť tabliet Európska únia Ukrajine poskytne z rezerv rescEU na území Nemecka. „Žiadna jadrová elektráreň by sa nikdy nemala použiť ako bojisko. Všetky vojenské akcie v okolí Zaporižžskej jadrovej elektrárne sa musia okamžite zastaviť,“ vyhlásil v tejto súvislosti eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Viac..  Michal Wiezik: Europarlament pripravil legislatívu proti obchádzaniu sankcií

„Európska únia preventívne dodáva Ukrajine päť miliónov jódových tabliet zo strategických rezerv mechanizmu rescEU, aby poskytla ľuďom ochranu v prípade ich vystavenia vysokým úrovniam radiácie. Chcem sa poďakovať Rakúsku za darovanie dodatočných 500-tisíc tabliet pre Ukrajinu,“ dodal eurokomisár.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

jadrova elektraren

FÍNSKO: Do prevádzky uviedli najvýkonnejší reaktor v Európe

HELSINKI – Vo Fínsku uviedli do bežnej prevádzky výrazne oneskorený a nákladný nový jadrový reaktor, …

Consent choices