energeticka infrastruktura
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Brusel uvažuje o oddelení cien plynu a elektriny

Najbližšie kroky pri riešení zhoršujúcej sa energetickej krízy v Európe v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu by Európska únia mala zverejniť na budúci týždeň. Povedala to eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová v rozhovore pre agentúru The Associated Press na pôde Európskej delegácie v Jakarte.

Eurokomisárka uviedla, že súčasťou balíka opatrení by mohlo byť oddelenie cien plynu a elektriny, zvýšenie likvidity na trhu a koordinovaná redukcia dopytu. Zároveň by mohol obsahovať dočasné zastropovanie cien plynu používaného pri výrobe elektriny či modifikáciu obchodných pravidiel na burzách s elektrinou.

Mimoriadna schôdza ministrov energetiky Európskej únie sa uskutoční v piatok v Bruseli. Diskutovať budú o celoeurópskom balíku riešení rastu cien na trhu s elektrinou, informovala Simsonová. Podľa jej slov Európska komisia očakáva, že balík bude schválený v utorok na budúci týždeň.

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices